“Curiosity” uzņēmis drūmu un skumīgu Marsa ainavu (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Marsa zondes "Curiosity" uzņemtais attēls.
Marsa zondes "Curiosity" uzņemtais attēls. Foto: NASA/JPL-Caltech

Marsa pašgājējs “Curiosity" cītīgi meklē dzīvību Sarkanās planētas krātera vidū, drūma kalna nogāzē un vizuālā formā atgādina mums, cik ļoti vientulīga un nemīlīga ir zondes apkārtne.

Marss ir vienīgā zināmā planēta visumā, uz kuras mīt roboti. Tur mīt zonde “InSight”, kas ieklausās Marsa pulsā; planētas orbītā atrodas starpplanētu zonde “Odyssey”, bet vientulīga krātera dibenā, simtiem kilometru lielā attālumā no saviem biedriem atrodas “Curiosity” - pēdējais izdzīvojušais pašgājējs uz Marsa.

Automašīnas izmēra robots spēj kustēties ar 30 metru stundā lielu ātrumu un 3,5 miljardus gadu veco Geila krāteri pēta kopš nolaišanās uz Marsa 2012. gadā.

Tagad “Curiosity” dodas augšup kalnā, kas atrodas krātera centrā. Drūmā, tomēr savdabīgi skaistā fotogrāfijā, kas uzņemta 2573. Marsa dienā kopš misijas sākšanās, pašgājējs parāda akmeņainās ainavas plašo tukšumu.

Attēls, kas publicēta NASA Marsa misiju mājaslapā, ir uzņemts ar kameru pašgājēja aizmugurē. Attēlā redzama kalna nogāze, bet fonā – krātera mala. Protams, tas ir visai drūms un vientulīgs foto, tomēr pašgājējs nemitīgi meklē jaunus draugus, jo viena no galvenajām zondes misijām ir noskaidrot, vai uz Marsa eksistē vai reiz eksistēja mikrobi.

Lai arī zonde vēl nav uzgājusi dzīvību uz Marsa, tomēr ir atrasti daudzi pierādījumi par ūdens eksistenci uz Marsa vēsturē, kā arī ūdeņraža, skābekļa, fosfora un oglekļa pēdas – visi šie elementi ir dzīvības pamatā.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu