SKT aicina Lībiju izdot Kadafi dēlu (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
 Saifs al Islāms Kadafi
Saifs al Islāms Kadafi Foto: AFP/SCANPIX

Starptautiskās krimināltiesas (SKT) vecākā prokurore Fatu Bensuda aicinājusi Lībiju veicināt bijušā diktatora Muamara Kadafi dēla aizturēšanu un izdošanu.

Bensuda sacīja, ka Saifs al Islāms Kadafi kopā ar vēl diviem SKT meklēšanā izsludinātiem cilvēkiem "tiek apsūdzēts par smagiem starptautiskiem noziegumiem", bet "joprojām bēguļo un viņu iespējamo noziegumu upuri joprojām nav panākuši taisnīgumu".

Kadafi tiek meklēts aizdomās par noziegumiem pret cilvēci 2011.gada sacelšanās laikā, kad tika gāzts viņa tēvs. Pēc ilggadējā diktatora gāšanas ar naftas resursiem bagātajā valstī iestājusies anarhija.

Savā pusgada ziņojumā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomei par tiesas darbu Lībijā Bensuda paudusi, ka ir uzskatāms, ka Kadafi atrodas Zintanā, Lībijas rietumos.

"Lībijai joprojām ir pienākums aizturēt un izdot tiesai Kadafi kungu," viņa norādīja, piebilstot, ka SKT strādā pie jaunām metodēm meklēto personu atrašanai.

"Nesodāmības cikls ir radījis auglīgu augsni zvērībām Lībijā," atzina SKT vecākā prokurore. "Šī cikla laušanai ir jākoncentrē starptautiski centieni, lai garantētu atbildību par zvērīgiem noziegumiem," viņa piebilda.

Lielbritānijas vēstniece ANO un Drošības padomes prezidente novembrī Karena Pīrsa aicināja valstis sadarboties ar SKT.

"Skaidrs, ka notiekošajam konfliktam ir nepieņemama ietekme uz humāno un cilvēktiesību situāciju Lībijā," viņa teica. "Mēs aicinām visas dalībvalstis turpināt iesaistīties ANO vadītos centienos garantēt lielāku drošību un stabilitāti," sacīja britu diplomāte.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu