Poļu nacionālistu rīkotajā gājiens pulcē desmitiem tūkstošus cilvēku

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Nacionālistisko organizāciju rīkotajā tradicionālajā Neatkarības dienas gājienā pirmdien Polijas galvaspilsētas ielās izgāja desmitiem tūkstošiem cilvēku.

Saskaņā ar policijas datiem gājienā piedalījušies 47 000 cilvēku, taču organizatori apgalvo, ka demonstrantu skaits sasniedzis 150 000, kuru vidū bija arī liels skaits ģimeņu ar bērniem.

Šī gada demonstrācijas simbols bija pacelta dūre, kurā sažņaugts rožukronis, kas simbolizē iestāšanās par tradicionālajām katoļu vērtībām un pretestību, piemēram, geju tiesību paplašināšanai.

"Mums jāatgriežas pie savām saknēm. Mūsu pasaule ir atteikusies no Dieva un kristietības," uzrunājot demonstrantus, uzsvēra Nacionālradikālās nometnes pārstāvis Roberts Bakevičs, brīdinot, ka pretējā gadījumā poļi izmirs, "tāpat kā izmirst Rietumeiropas nācijas".

Foto: EPA/Scanpix

Arī gājiena laikā daļa demonstrantu skandēja: "Nē Eiropas Savienībai!"

Varšavā notika arī vairākas mazskaitlīgas pret nacionālistiem vērstas protesta akcijas, taču, atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, ziņu par sadursmēs starp pretējo uzskatu paudējiem pagaidām nav.

Pērn, kad Polija svinēja savas neatkarības atjaunošanas 100.gadadienu, valdošās konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderi vienojās ar nacionālistiem par kopīga Neatkarības dienas gājiena organizēšanu.

Opozīcija apsūdzēja PiS centienos pirms vēlēšanām nodrošināt sev galēji labējo balsis.

Taču galēji labējie 2018.gadā izveidoja jaunu partiju "Konfederācija", kas oktobrī notikušajās vēlēšanās ieguva septiņus procentus balsu un iekļuva parlamenta apakšpalātā.

Šogad PiS līderi pilnībā no gājiena norobežojās un rīkoja atsevišķus Neatkarības dienas pasākumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu