Vjetnamā atkal parādījies dīvains radījums, kas izskatās pēc peles un brieža krustojuma (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

30 gadus zinātnieki uzskatīja, ka peles un brieža krustojumam līdzīgā dzīvnieka suga ir izmirusi, tomēr tagad pētniekiem izdevies nofilmēt savādo peļu briedi okšķerējam Vjetnamas meža biezoknī.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Ecology & Evolution”, tā saucamo Vjetnamas peļu briedi (Tragulus versicolor) var atpazīt pēc sudrabainās līnijas uz tā muguras. Mājas kaķa izmēra dzīvnieks nedaudz atgādina briedi, tomēr tā izskatā var sazīmēt arī kāda grauzēja īpašības. Iepriekš tika uzskatīts, ka Vjetnamā šī dzīvnieku suga ir izmirusi. Pirmo reizi to atklāja 20. gadsimta sākumā, bet pēdējo reizi līdz šim tas tika manīts 1990. gadā.

Foto: AFP / Scanpix

“Nebija īsti pamata uzskatīt, ka šī suga ir izmirusi, bet no otras puses mēs nevarējām arī apgalvot pretējo. Nevienam zinātniekam vai dabas pētniekam nebija ne jausmas, vai tas vēl vispār eksistē,” komentēja pētījuma, kurā aprakstīts atradums, autors Endrjū Tilkers.

Lai liktu punktu neziņai un neskaidrībām, zinātnieki uzsāka peļu brieža meklējumus, ceļojot pa Vjetnamu, iztaujājot ciemu iedzīvotājus un mežsargus, kuri stāstīja, ka tropisko mežu džungļos ir manīts kaut kas līdzīgs peļu briedim.

Pētnieku komanda parādīšanās vietās izvietoja kameras ar kustību sensoru. Pēc pieciem mēnešiem zinātnieki, šķirojot uzņemtos attēlus, pamanīja peļu briedi. Tas bija redzams 275 fotogrāfijās. Pēc tam zinātnieki kameras atstāja vēl uz pieciem mēnešiem, rezultātā iegūstot vēl 1881 peļu brieža attēlu.

Foto: AFP / Scanpix

Pētnieki nav droši par to, cik individuāli peļu brieži ir redzami fotogrāfijās, tāpēc nav arī skaidrs, cik apdraudēta ir suga.

“Mēs nezinām vai peļu brieža suga ir apdraudēta, jo mums ir ļoti maz informācijas, tomēr, ņemot vērā malumedniecības izplatību šajā reģionā, sugai varētu draudēt pamatīgas briesmas,” piebilda Tilkers.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu