Noraida opozīcijas priekšlikumu par piemaksu atcelšanu deputātiem ar papildu amatu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas vairākums šodien, 14. novembrī, noraidīja pie frakcijām nepiederošo deputātu rosinājumu par piemaksu atcelšanu parlamentāriešiem ar papildu amatu.

Priekšlikums paredzēja atcelt piemaksas Saeimas priekšsēdētājam, priekšsēdētāja biedriem, Saeimas sekretāram un viņa biedram, Saeimas komisiju, apakškomisiju un frakciju vadībai. Attiecīgo priekšlikumu iesniedza deputāti Jūlija Stepaņenko, Karina Sprūde, Linda Liepiņa, Aldis Gobzems un Didzis Šmits.

Tāpat tika noraidīts šo deputātu rosinājums piemaksu ministriem par cita ministra aizstāšanu samazināt no 50% līdz 30% no mēnešalgas, kā arī atteikties no iespējas diplomātiem saņemt apmaksātu papildatvaļinājumu.

Atbalstu neguva arī deputātes Ļubovas Švecovas (S) priekšlikums noteikt, ka amatpersonu mēnešalgas apmērs var pieaugt vienīgi tad, ja būs pieaudzis iekšējā kopprodukta apmērs uz vienu iedzīvotāju.

Saeimas debatēs deputāte Jūlija Stepaņenko (S) norādīja, ka, ņemot vērā neizpildīto solījumu par mediķu atalgojuma pieauguma nodrošināšanu pilnā apmērā, vairākiem deputātiem, kuri ieņem amatus Saeimā, vajadzētu atbalstīt šo grozījumus, atsakoties no savām no piemaksām. Politiķe norādīja, ka, parādoties ziņām arī par piemaksu kolekcionēšanas čempioniem, īpaši mediķiem nav patīkami lasīt attiecīgo informāciju.

Jautājumā par piemaksu samazināšanu ministriem, Stepaņenko vērsa uzmanību, ka Saeimas zālē sēž vairāki ministri, kuri nevarot paskaidrot, kāpēc jāsaglabā piemaksa 50% apmērā.

Deputāts Aldis Gobzems norādīja, ka deputātu skaitu vajadzētu samazināt uz pusi, kas ļautu maksātu arī lielāku, konkurētspējīgāku algu atbilstoši kvalificētiem deputātiem. Līdzīgi arī ievērojami esot jāsamazina ministru skaits, lai atbilstošiem profesionāļiem varētu maksāt lielāku naudas summu.

Parlamentārietis Vjačeslavs Dombrovskis (S) pauda viedokli, ka pašreiz noteiktā 50% piemaksa ir vērtējama kā pielikums atalgojumam "Jaunās Vienotības" ministriem, jo, kad ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) dodas komandējumā, viņu aizstājot kāds no JV ministriem. Dombrovskis taujāja, vai koalīcijas pārstāvjus nebaida iespēja, ka tiks aktualizēts jautājums par "fiktīvajiem ministriem".

Jau vēstīts, ka Saeimas vairākums šodien atbalstīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK priekšlikumu līdz 13.Saeimas sasaukuma beigām "iesaldēt" deputātu algas pašreizējā līmenī.

Saeimā otro dienu norisinās debates par 2020.gada budžetu pavadošajiem likumprojektiem. Parlamenta sēde trešdien ilga 14 stundas, ieskaitot pārtraukumus, un šodienas sēde ilgst vairāk nekā astoņas stundas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu