Britu leiboristi pirms vēlēšanām sola ātru bezmaksas internetu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Lielbritānijas lielākā opozīcijas partija - leiboristi - pirms 12.decembrī gaidāmajām parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām sol, ka viņu uzvaras gadījumā visiem bez maksas tiks nodrošināts ātrs platjoslas internets.

Leiboristi pirms vēlēšanām solījuši arī nacionalizēt dzelzceļus, pasta piegādes un ūdensapgādes kompānijas, kā arī valsts kontrolē daļēji pārņemt telekomunikāciju uzņēmuma BT, kas atbildīga par platjoslas interneta pakalpojumu sniegšanu.

"Internets ieņem centrālo vietu mūsu dzīvē.

Tas paver darba, radošuma, izklaides un draudzības iespējas," piektdien norādījis leiboristu līderis Džeremijs Korbins, piebilstot, ka "tas, kas reiz bija luksusa prece, tagad ir pamatpakalpojums".

"Tādēļ šķiedru platjoslas internetam (FTTP/FTTH) ir jābūt publiskam pakalpojuma, ar vienlīdzīgu pieeju tam jāapvieno kopienas iekļaujošā un saistītā sabiedrībā," klāsta Korbins.

Tomēr britu premjera Borisa Džonsona vadītā Konservatīvā partija to jau nosaukusi par "fantāzijas plānu", bet tehnoloģiju lobija grupa uzsvērusi, ka tā būtu katastrofa nozarei.

Leiboristi apgalvo, ka tīkla izveides vienreizējās izmaksas būs 20,3 miljardi Lielbritānijas mārciņu (23,7 miljardi eiro), no kuriem piecus miljardus šim mērķim jau ir solījusi toriju valdība.

BT atbilstošo daļu, tostarp esošā Lielbritānijas digitālā tīkla pārvaldītāja "Openreach", privatizācijas izmaksas noteiktu parlaments un to apmaksātu akcijas mainot pret obligācijām.

Tīkla uzturēšanas izmaksas būtu ap 230 miljoniem mārciņu gadā, liecina leiboristu aplēses. Partija šo summu plāno segt ar jaunu nodokli starptautiskajām digitālajām kompānijām, piemēram, "Amazon", "Facebook" un "Google".

Savukārt sektoru apvienojošā lobija grupa "TechUK" brīdina, ka ierosinājums "pašos pamatos ir maldīgs" un būtu katastrofāls telekomunikāciju sektoram, kā arī smagi skartu augošo Lielbritānijas digitālo ekonomiku.

"Renacionalizācija nekavējoties apturētu investīcijas, kuras veicina ne tikai BT, bet arī arvien lielāku skaitu jaunu un inovatīvu kompāniju, kas konkurē ar BT," uzsvēr organizācijas vadītājs Džulians Deivids.

Lielbritānijas digitālo lietu ministre Nikija Morgana brīdinājusi, ka "Džeremija Korbina fantāzijas plāns faktiski nacionalizēt platjoslas internetu smagi strādājošiem nodokļu maksātājiem nozīmētu desmitiem miljardu" mārciņu lielus izdevumus.

BT preses dienests norādījis, ka visu partiju prioritātei vajadzētu būt ātra platjoslas interneta un 5G mobilā tīkla izveide.

"Mēs mudinām nākamo valdību sadarboties ar visām nozares pusēm, lai to sasniegtu. Tā ir nacionāla misija, kas ir lielāka par jebkuru kompāniju," uzsvēris kompānijas pārstāvis.

Šogad Džonsona valdība paziņoja par piecu miljardu mārciņu novirzīšanu platjoslas interneta infrastruktūras izveidei 20% valsts visgrūtāk aizsniedzamo reģionu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu