Igaunija mudina vakcināciju plānā iekļaut potēšanu pret pneimokoku

CopyLinkedIn Draugiem X
Vakcinācija. Ilustratīvs foto.
Vakcinācija. Ilustratīvs foto. Foto: Evija Trifanova/LETA

Igaunijas pediatri ierosinājuši obligātajam vakcināciju kalendāram pievienot vakcīnu pret pneimokoku infekciju, jo šī slimība ir bīstama maziem bērniem.

Vēstulē Igaunijas imūnprofilaktiskās ekspertu komitejai norādīts, ka ģimenes ārsti ierosinājuši pirms pneimokoku infekcijas vakcīnas vakcināciju kalendāram pievienot potēšanu pret vējbakām, bet pediatri šāda viedoklim nepiekrīt.

Pneimokoku infekcija izplatās pilienu veidā, un tā var izraisīt smagu vidusauss iekaisumu, sinusītu vai pneimoniju, bet smagākos gadījumos pat meningītu un sepsi.

Ārsti pauduši pārliecību, ka statistika par pneimokoku infekcijas izplatību Igaunijā neatbilst reālajai situācijai.

Lai gan oficiāli reģistrēto saslimšanas gadījumu skaits ir pieticīgs, reālais to skaits varētu būt ievērojami lielāks.

Diagnozes noteikšanai ir nepieciešamas specifiskas analīzes, uz kurām, kā norāda pediatri, netiek nosūtīts visos nepieciešamajos gadījumos, jo no maziem bērniem gļotu paraugu paņemšana ir apgrūtināta.

Turklāt daļa pacientu ir sākuši ārstēšanu ar antibiotikām pirms analīžu veikšanas, tādēļ rezultātos infekcija netiek uzrādīta.

Tomēr arī oficiālie dati par pēdējiem gadiem liecina par pieaugošu tendenci: 2016.gadā Igaunijā reģistrēti 143 pneimokoku infekcijas gadījumi, pērn tādu bijis 195, bet šā gada pirmajos desmit mēnešos - jau 197 gadījumi. No infekcijas mirušo skaits 2017.gadā bijis 11, bet pērn - desmit.

Šogad Igaunijā reģistrēti deviņi retās pneimokoku meningīta saslimšanas gadījumi, tostarp šī diagnoze atklāta trim zīdaiņiem un vienam mazam bērnam.

Igaunijas pediatri norāda, ka arī Pasaules Veselības organizācija iesaka pret pneimokoku infekciju vakcinēt visus divu gadu vecumu nesasniegušos bērnus.

Pediatri uzstāj, ka vakcīna pret pneimokoku infekciju ir jāiekļauj nacionālajā vakcināciju plānā visiem divu gadu vecumu nesasniegušajiem bērniem, kā arī riska grupās līdz 18 gadu vecumam.

Ārsti piekrīt, ka nākotnē riska grupām vai visiem bērniem vakcināciju plānā varētu iekļaut arī potēšanu pret vējbakām, kā arī, ņemot vērā Tallinas Bērnu slimnīcas noslodzi gripas sezonas laikā, līdzīgi Somijai vai Latvijai noteiktām vecumu grupām varētu iekļaut arī gripas vakcīnu.

Ekspertu komitejas sēde gaidāma 3.decembrī.

Igaunijas nacionālais vakcināciju plāns paredz, ka no piedzimšanas brīža bērni tiek vakcinēti pret 11 infekcijas slimībām: tuberkulozi, B hepatītu, rotavīrusu, difteriju, stingumkrampjiem, garo klepu, bērnu trieku, hemofilo nūjiņu, masalām, cūciņām un masaliņām. Par maksu un pēc izvēles vakcināciju var veikt arī pret citām infekciju slimībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu