Gorbačovs intervijā apcer savu atbildību par 1991.gada janvāra asinsizliešanu Latvijā un Lietuvā (26)

TVNET/Spiegel
CopyLinkedIn Draugiem X
Mihails Gorbačovs
Mihails Gorbačovs Foto: Reuters/ScanPix

Bijušais PSRS līderis Mihails Gorbačovs intervijā vācu žurnālam "Der Spiegel" izvairīgi atbildējis uz jautājumu, vai viņš uzņemas vainu par 1991.gada janvārī notikušo asinsizliešanu barikādēs Latvijā un Lietuvā.

Intervētāja jautāja Gorbačovam, kāpēc viņš pieļāva Berlīnes mūra krišanu 1989.gadā, bet divus gadus vēlāk Baltijas valstu neatkarības centieni tika apspiesti daudz nežēlīgāk.

"Jūs vainojat mani pie asinsizliešanas Latvijā un Lietuvā," atbild Gorbačovs. "Kā prezidents es, protams, biju atbildīgs par visu, kas tur notika. Bet, ja jūs papētītu dokumentus no šī laika, jūs redzētu, ka es vienmēr centos konfliktus atrisināt politiskā ceļā."

Gorbačovs sacīja, ka tolaik PSRS uz Rietumvāciju esot raudzījusies kā uz valsti, kas uzņēmusi kursu demokrātijas virzienā pēc Hitlera režīma sabrukuma. "Un apvienošanos tagad, tāpat kā pirms 30 gadiem, saprotam kā Austrum- un Rietumvācijas ilglaicīgo vēlēšanos piepildīšanu," viņš stāsta.

Intervijā Gorbačovs arī izteicās, ka nenožēlojot savu "perestroikas" politiku. "Vairs nebija iespējams turpināt tā dzīvot," teica Gorbačovs.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu