Krievijas algotņu "izklaides" Sīrijā: nogriež galvu, bet līķi sadedzina mūzikas pavadībā (67)

Izmeklē "Novaja gazeta"
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: kadrs no video

2017.gadā Krievijas tīmekļa vidē parādījās video, kurā redzams, kā četri krieviski runājoši cilvēki ar āmuru sit un nogalina vīrieti. Vairākos komentāros pie šī video tika izteikts pieņēmums, ka slepkavas varētu būt Krievijas privātās militārās kompānijas “Vagner” algotņi Sīrijā. Divus gadus pēc šī video parādīšanās, Krievijas laikrakstam “Novaja gazeta” izdevies noskaidrot viena video redzamā vīrieša identitāti – tas tiešām izrādījies “Vagner” algotnis.

Kā norāda “Novaja gazeta”, šā gada novembrī internetā parādījās vēl trīs video, kas uzskatāmi par 2017. gada video turpinājumu. Tajos redzams zemē guļošs vīrietis. Vēlāk viņam ar nazi tiek nogriezta galva, ar lāpstu nocirstas rokas. Pēc tam ķermenis tiek pakārts aiz kājām, apliets ar benzīnu un aizdedzināts.

Šīs darbības notiek mūzikas un joku pavadībā.

Pirmais video neviena cilvēka identitāti noskaidrot neļāva, jo šo cilvēku sejas sedza maskas, un viņi bija tērpušies formas tērpus bez atšķirības zīmēm.

Foto: kadrs no video

Tomēr vienā no šogad publicētajiem video bija redzama viena slepkavības dalībnieka seja.

Izmantojot pakalpojumu “FindClone”, kas ļauj pēc fotogrāfijām meklēt līdzīgus sociālo tīklu profilus, “Novaja gazeta” izdevās identificēt šo cilvēku.

Izdevums šo cilvēku dēvē par Staņislavu D. “Novaja gazeta” žurnālistiem izdevies iegūt arī šī cilvēka pases kopiju.

Šī cilvēka vārdu, uzvārdu un dzimšanas datumu “Novaja gazeta” pēc tam salīdzināja ar apstiprinātiem “Vagner” algotņu sarakstiem un konstatēja sakritību.

“Novaja gazeta” izdevās noskaidrot, ka Staņislavs D. bijis “Vagner” algotnis vismaz kopš 2016. gada un privātajā militārajā uzņēmumā nodarbojies ar izlūkošanu.

Savukārt pirms tam viņš strādājis Krievijas pilsētas Stavropoles policijā.

“Novaja gazeta” ar sociālo tīklu starpniecību sazinājās arī ar Staņislava D. sievu, jautājot vai viņa video redzamajā vīrietī atpazīst savu vīru.

Sieviete norādīja, ka “Novaja gazeta” esot kļūdījusies, bet vēlāk izdzēsa savu profilu sociālajā tīklā “V Kontakte”.

Savukārt video redzamais nogalinātais cilvēks ir Sīrijas pilsonis Hamadi Taha al Buta, kurš dzimis 1986. gadā.

Kā izdevies noskaidrot neatkarīgajam Sīrijas medijam “Jesr Press”, viņš iepriekš valsti bija pametis, tomēr 2017.gadā atgriezies un ticis mobilizēts Sīrijas valdības spēku rezervēs. Pēc tam esot dezertējis un vēlāk notverts.

“Jesr Press” slepkavības vietu identificējusi kā Šairatu, kas atrodas Sīrijas provincē Homsā.

Kā uzsver “Novaja gazeta”, ir oficiāli apstiprināts, ka “Vagner” algotņi 2017.gadā veica operācijas attiecīgajā Sīrijas reģionā.

Pārējo trīs sīrieša slepkavībā iesaistīto vīriešu personības “Novaja gazeta” pagaidām nav izdevies noskaidrot.

Materiāla gatavošanas laikā tīmeklī parādījās jauns attēls, kur visi četri slepkavas redzami pozējam pie nogalinātā vīrieša līķa, un šajā attēlā neviena cilvēka seju nesedz maska. Tas nozīmē, ka šo cilvēku identificēšana ir tikai laika jautājums.

“Novaja gazeta” publiskoto informāciju ceturtdien komentējis arī Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, vēsta Krievijas medijs “Meduza”.

Viņš norādījis, ka kremlis ar laikraksta publikāciju vēl neesot iepazinies, tāpēc sīkākus komentārus pagaidām nesniegšot.

Tomēr viņš paudis pārliecinu, ka asiņainajā video redzamajiem krieviski runājošajiem cilvēkiem neesot pilnīgi nekāda sakara ar Krievijas militāro operāciju Sīrijā un tāpēc neesot pamata bažīties, ka šis gadījums nekādā veidā neietekmēšot Krievijas reputāciju.

Komentāri (67)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu