Mēs dzīvojam interesantā laikā, kad jaunākie pētījumi astronomijā maina izpratni par Visuma uzbūvi, laiku, telpu, enerģijām, fizikas likumiem. Visticamāk, ka piedzīvosim pirmo astronautu ekspedīciju uz Marsu, derīgo izrakteņu ieguvi uz asteroīdiem, varbūt pat uzzināsim, kas ir tumšā matērija, kura caurauž pilnīgi visu, kas notiek melno caurumu iekšienē, un spēsim pārvarēt gaismas ātrumu, kas mūs burtiski piesien Saules sistēmai.                               

Astrofizikas observatorijā Baldonē notiek starptautiska līmeņa pētījumi astronomijā un ir veikti vairāki kosmosa izpētē būtiski atklājumi.

Lai nokļūtu līdz Latvijā vienīgajai profesionālajai observatorijai, kurā tiek veikti novērojumi optiskajā astronomijā, jādodas cauri Baldonei un ceturtajā kilometrā aiz pilsētas robežzīmes jānogriežas uz Riekstukalnu. Tur meža ielokā, pilsētas gaismu un trokšņu netraucēts, jau vairāk kā 50 gadus zvaigznēs veras Šmita sistēmas teleskops - unikāls liela redzeslauka instruments, divpadsmitais lielākais šādas sistēmas teleskops pasaulē.

Teleskopa paviljons ar apaļo jumtu drīzāk līdzinās hobita mājai nekā kosmisko tāļu izpētes stacijai. Un tomēr te notiek, varētu teikt, kosmiska līmeņa zinātniskais darbs – tiek novērota Andromedas galaktika, komētas un asteroīdi, bet oglekļa zvaigžņu pētniecībā Baldones observatorija ir viena no vadošajām pasaulē. Ne velti tās astronomiem uzticēts veidot starptautisko oglekļa zvaigžņu katalogu.