Lai nesprēgā lūpas jeb uzzini 5 biežākās kļūdas lūpu kopšanā

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Lūpu āda ir ļoti plāna, tai nav aizsardzības audu, un ap lūpām ir miljoniem nervu galu. Tāpēc nereti lūpas ir pārlieku jutīgas pret visdažādākajiem ārējiem kairinātājiem. Tā, piemēram, cilvēka āda citās ķermeņa vietās sastāv pat no 16 slāņiem, taču lūpās to ir tikai 3 līdz 6. 

Brīžos, kad lūpas sāk sprēgāt, sūrstēt un kļūst raupjas, nekavējoties jāsteidz tās atveseļot. Ķīmiķe Jūlija Kuzņecova uzskaita biežāk pieļautās kļūdas lūpu ādas kopšanā, kā arī sniedz padomus, lai tās novērstu.

Ieradums aplaizīt lūpas

Kad lūpas ir sausas, tās aplaizīt var šķist ļoti vilinoši, tomēr tas situāciju tikai pasliktinās. “Sajūta, ka, aplaizot lūpas, tās tiek mitrinātas, ir maldīga. Patiesībā siekalas satur enzīmus, kas ātri izžūst un noārda jau tā plāno lūpu ādu. Rezultātā lūpas vēl vairāk zaudē mitrumu un rodas gluži vai nepārvarama vēlme tās aplaizīt atkārtoti. Šo apburto loku ir viegli lauzt, izvēloties atbilstošu lūpu balzamu,” skaidro Jūlija Kuzņecova. Lielākā problēma ir produkti, kas it kā sola rūpēties par sasprēgājušām lūpām, bet patiesībā satur asas un kairinošas sastāvdaļas – mentolu, kamparu, kanēli. No šādām vielām būtu jāizvairās, tā vietā izvēloties iespējami maigāku kopšanu. Ieteicams izvēlēties lūpu kopšanas produktus, kas satur mitrinošas sastāvdaļas; vērtīgs būs šī sviests vai bišu māšu peru pieniņš, kas uz lūpām veido plānu aizsargkārtiņu, kavējot nelabvēlīgu apkārtējās vides iedarbību un mazinot kairinošo sajūtu.

Lūpu skrubja nelietošana

Viedokļi par lūpu skrubēšanu ir dažādi. Lai attīrītu ādu no atmirušajām šūnām, daži pat izmanto zobu suku. “Noteikti nevajadzētu izmantot zobu suku, jo uz tās var būt palikušas zobu pastas paliekas ar kairinošām sastāvdaļām. Šajā gadījumā vislabākā palīdzība lūpām būtu speciāls lūpu skrubis ar ko maigi un saudzīgi jānoskrubē bojātā āda, maksimāli izvairoties no papildu kairināšanas. Pēc tam pilnīgi pietiks, ja uzklāsiet maigu lūpu balzamu un ļausiet lūpām atjaunoties,” skaidro ķīmiķe Jūlija Kuzņecova.

Paradums iet karstā dušā

Karsta duša drēgnajā rudens sezonā šķiet īpaši vilinoša, tomēr tās laikā tiek nomazgātas ādu aizsargājošās eļļas. Ādu sausina arī pārspīlēti ilga mazgāšanās. Lai maksimāli mazinātu ūdens ietekmi uz sakairinātām lūpām, karstas dušas vietā vajadzētu izvēlēties siltu ūdeni un dušošanās laiku saīsināt. Ķīmiķe piebilst, ka pēc dušas nevajadzētu aizmirst par lūpu kopšanu, līdzīgi, kā to darām ar savu ķermeni.

Dekoratīvā kosmētika bez bāzes

Rudeņos lūpas gribas krāsot koši, turklāt vairākas sezonas pēc kārtas modē ir matētie toņi. Taču dekoratīvā kosmētika lūpas vēl vairāk sausina un padara jutīgas gan pret potenciālajiem kairinātājiem, gan alergēniem – smaržvielām, parabēniem, krāsvielām un konservantiem. “Pirms lūpu krāsas uzklāšanas ir svarīgi sagatavot ādu, lietojot lūpu balzamu. Līdzīgi jārīkojas arī tad, kad lūpu krāsa tiek noņemta – jāmitrina lūpas ar maigu balzamu un jānodrošina tām iespēja atjaunoties,” iesaka Jūlija Kuzņecova.

Par maz ūdens

Lūpas zaudē mitrumu arī lidmašīnu pārlidojumos un karstās, pārkurinātās, maz vēdinātās telpās, piemēram, siltās un mājīgās guļamistabās. Ķermenim tas varbūt arī patīk, tomēr lūpas padara sausas. “Lūpu āda jau tā ir ļoti plāna, un tajā nav tauku dziedzeru, tātad tā atšķirībā no ādas uz citām ķermeņa daļām netiek dabiski ieeļļota,” skaidro Jūlija Kuzņecova. Viņa piebilst, ka šādās situācijās lūpām par labu nāk mitrināšana gan no iekšpuses, gan ārpuses – tātad jādzer daudz ūdens un lūpas nemitīgi jāmitrina ar aizsargājoša lūpu balzama palīdzību.

Sadarbībā ar Stenders ekspertiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu