Katalāņu partija gatava iet valdībā ar Spānijas sociālistiem

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Katalāņu separātistu partija Katalonijas Kreisie republikāņi (ERC) iekšējā referendumā ar lielu balsu vairākumu atbalstījusi tās līderu piedāvātos priekšnoteikumus, lai izteiktu atbalstu Spānijas sociālistu veidotai valdībai.

Tiesiski nesaistošais konsultatīvais balsojums var padarīt ERC par "zelta kārts" turētāju pēc 10.novembrī notikušajām Spānijas parlamenta ārkārtas vēlēšanām.

ERC iekšējā referendumā piedalījās aptuveni 70% partijas biedru, no kuriem 94,6% atbalstīja partijas vadības nostāju, kas paredz, ka ERC nepiekritīs atbalstīt sociālistu valdību, ja vien tie nepieņems separātistu izvirzītos noteikumus.

Lai gan vēlēšanās sociālisti nomināli guva uzvaru, tie atkal nespēja izcīnīt absolūto vairākumu, un viņu pārstāvniecība parlamentā, salīdzinot ar situāciju pēc aprīlī notikušajām vēlēšanām, pat nedaudz sarukusi.

12.novembrī sociālisti paziņoja par koalīcijas līguma noslēgšanu ar galēji kreiso partiju "Unidas Podemos" ("Vienoti mēs varam"), tomēr abas partijas kopā kontrolē tikai 155 no 350 parlamenta vietām.

ERC, kas vēlēšanās izcīnīja 13 mandātus, sociālistu valdības atbalstīšanai izvirzījuši četrus priekšnoteikumus - starp Spānijas centrālo valdību un Katalonijas reģionālo valdību jāuzsāk sarunas, tās jāuzsāk bez jebkādiem priekšnosacījumiem, sarunām jānorisinās saskaņā ar stingru grafiku un Madridei jādod garantijas, ka sarunās panāktais tiks izpildīts.

Tomēr divi avoti, kas informēti par valdības veidošanas sarunu gaitu, aģentūrai "Reuters" atzinuši, ka ERC izvirzītās prasības ir pārlieku neelastīgas un sociālistiem, kas līdz šim kategoriski iestājušies gan pret Katalonijas neatkarību, gan pret neatkarības referenduma sarīkošanu, būtu grūti tās pieņemt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu