Francija un Vācija iecerējušas vērienīgas ES reformas (4)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Emanuels Makrons un Angela Merkele
Emanuels Makrons un Angela Merkele Foto: Reuters/ScanPix

Francija un Vācija izstrādājušas vērienīgu Eiropas Savienības (ES) reformu plānu, ko gatavojas iesniegt citām bloka dalībvalstīm, kliedējot runas par domstarpībām starp abu ES lielvaru līderiem.

Dokumenta projekts, ar kuru aģentūru AFP iepazīstinājuši divi avoti, satur aicinājumu organizēt "konferenci par Eiropas Nākotni", kas sāktos nākamgad un turpinātos līdz 2022.gadam.

"Konferencē jāpievēršas visām risināmajām problēmām, lai veidotu Eiropas nākotni, paredzot vienotākas un suverēnākas ES izveidi," teikts dokumenta projektā.

Jebkuras pārmaiņas bloka darbībā, kas saskaņotas starp dalībvalstīm, konsultējoties ar ES institūcijām, bet apejot ekspertus un pilsonisko sabiedrību, var novest pie ES līguma grozīšanas, uzsvērts dokumentā.

Dokumenta projektu paredzēts apspriests dalībvalstu vēstnieku sanāksmē trešdien Briselē, dienā, kad gaidāms Eiropas Parlamenta (EP) balsojums par jauno Eiropas Komisiju (EK).

Ja projekts saņems pārējo dalībvalstu atbalstu kārtējā ES samitā, kas paredzēts 12.decembrī, tiks izveidots reformu sekretariāts, kuram būs jāpārrauga divus gadus ilgais apspriešanas process.

Paredzēts, ka politiskās debates par ES nākotni tiks uzsāktas 2020.gada otrajā pusē, kad rotējošo bloka prezidentūru būs pārņēmusi Vācija, bet noslēgsies 2022.gadā, kad prezidējošās valsts pienākumus pildīs Francija.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu