Trauksmes sirēnas - kāds dzirdēja un kāds ne (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) šodien plkst.10 visā Latvijā veica trauksmes sirēnu pārbaudi, iedarbinot tās uz trim minūtēm. VUGD divas reizes gadā veic trauksmes sirēnu gatavības pārbaudi, lai pārbaudītu trauksmes sirēnu tehnisko stāvokli un sadarbību ar plašsaziņas līdzekļiem.

"Trauksmes sirēnas ir paredzētas iedzīvotāju brīdināšanai gadījumos, kad notikusi dabas vai tehnogēna katastrofa, vai arī pastāv tās draudi. Ir būtiski regulāri pārbaudīt trauksmes sirēnas, lai, ja būtu nepieciešams tās izmantot reālā situācijā, tas nostrādātu bez aizķeršanās.

Šogad VUGD trauksmes sirēnu pārbaudi organizē citādāk - pārbaudot trauksmes sirēnu iedarbināšanu dažādos mērogos, sākumā iedarbinot sirēnas visā valstī, bet vēlāk atsevišķi vienā pilsētā," norāda VUGD Civilās aizsardzības pārvaldes priekšnieks pulkvežleitnants Ivars Nakurts.

Šodien no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārbaudītajām trauksmes sirēnām astoņas nenostrādāja un 23 nebija iespējams palaist arī manuāli. Šodien VUGD 112 Zvanu centri saņēma 30 zvanus no iedzīvotājiem, kuri nebija ieguvuši informāciju par notiekošo trauksmes sirēnu darbības pārbaudi vai arī ziņoja par to, ka nedzird sirēnas. 

Šajā trauksmes sirēnu pārbaudē tika konstatēti būtiski traucējumi sirēnu automātiskās palaišanas iekārtā, tāpēc visas trauksmes sirēnas tika ieslēgtas manuāli. No šodien pārbaudītajām 164 trauksmes sirēnām astoņas nenostrādāja un 23 nebija iespējams palaist arī manuāli. Par visiem konstatētajiem traucējumiem, VUGD informēs Iekšlietu ministrijas Informācijas centru, kas atbild par trauksmes sirēnu uzturēšanu. 

Vairāki tvitera lietotāji sūdzējušies, ka trauksmes signālu nedzird iekštelpās. Kāda piedāvājusi tam risinājumu - iegādāties suni, jo tieši tas sirēnu dzirdējis un brīdinājis tā īpašnieci. Savukārt vēl kādu tvitera lietotāju interesē alternatīvie apziņošanas veidi informācijas saņemšanai draudu situācijā. 

Līdztekus sirēnu pārbaudes laikā tika pārbaudīta sadarbība ar plašsaziņas līdzekļiem, ar kuriem VUGD ir noslēgts līgums par informācijas pārraidīšanu.

Diemžēl konstatēts, ka ne visi plašsaziņas līdzekļi, kam bija informācija jāpārraida, to pārraidīja vai nepārraidīja pilnā apjomā. Lai nodrošinātu, ka informācija tiktu publicēta pēc VUGD pieprasījuma, kā to nosaka noslēgtie līgumi, VUGD risinās informācijas pārraidīšanas jautājumus ar konkrētajiem plašsaziņas līdzekļiem.

Iepriekšējā trauksmes sirēnu pārbaudē šī gada maijā, no 164 sirēnām 157 tika automātiski iedarbinātas attālināti, četras iedarbinātas manuāli, bet trim trauksmes sirēnām tika konstatēti darbības traucējumi.  

Jau ziņots, ka VUGD divas reizes gadā veic trauksmes sirēnu gatavības pārbaudi, lai pārbaudītu trauksmes sirēnu tehnisko stāvokli un sadarbību ar plašsaziņas līdzekļiem. 

Latvijā ir uzstādītas 164 trauksmes sirēnas, kuras ir izvietotas tā, lai raidītais skaņas signāls būtu dzirdams apmēram 1,5 kilometru rādiusā.

VUGD atgādina, ka gadījumos, ja iedzīvotāji iepriekš nav brīdināti par sirēnu pārbaudi, izdzirdot trauksmes sirēnu signālu, iedzīvotājiem jāieslēdz televizori un radioaparāti vai citas ierīces, piemēram, mobilo telefonu radiouztvērēji, informācijas saņemšanai par to ieslēgšanas iemeslu un nepieciešamo rīcību.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu