Psihedēliskais psilocibīns – revolucionārs līdzeklis smagas depresijas ārstēšanā (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sēnes
Sēnes Foto: pixabay.com

ASV Pārtikas un zāļu pārvalde paziņojusi, ka psihedēliskais psilocibīns varētu būt revolucionārs līdzeklis smagas depresijas ārstēšanā, tā cenšoties paātrināt pētniecības darbus, kas ļautu maģiskajās sēnēs esošo vielu oficiāli apstiprināt.

Otro reizi gada laikā ASV Pārtikas un zāļu pārvalde ir izveidojusi psilocibīna terapiju, kas pašlaik tiek pārbaudīta klīniskajos izmēģinājumos. Ar to pārvalde cer paātrināt tipiski gauso medikamentu izstrādes un apstiprināšanas procesu.

Parasti šo procesu ierosina farmācijas kompānija, bet apstiprinājums tiek dots tikai tad, kad iesniegti pierādījumi par to, ka jaunais medikaments ievērojami uzlabos jau esošu terapiju.

Pagājušajā gadā pārvalde nodrošināja “revolucionāras terapijas” statusu psilocibīna terapijai, kaut tā joprojām bija klīnisko izmēģinājumu procesā. Izmēģinājumus veica kompānija “Compass Pathways”, kas pētīja psilocibīna potenciālu smagas depresijas ārstēšanā, vēstīts izdevumā “New Atlas”.

Tagad pārvalde piešķīrusi jaunu “revolucionārās terapijas” statusu, šoreiz psihedēliskajai terapijai, ko izstrādājusi bezpeļņas organizācija Usona Institūtā. Šajos klīniskajos izmēģinājumos piedalās 80 dalībnieki no visas ASV, uz kuriem tiek izmēģināta depresijas ārstēšana ar vienas psilocibīna devas injekciju.

ASV vien ir vairāk nekā 17 miljoni cilvēku, kuri cieš no smagas depresijas, Ar vienu psilocibīna devu varētu nozīmīgi ietekmēt smadzenes un ilglaicīgi atbrīvot pacientu no depresijas simptomiem.

Izmēģinājumu otro fāzi varētu pabeigt 2021. gada sākumā. Kompānija cer ātri pāriet uz trešo izmēģinājumu fāzi.

Šī nav pirmā reize, kad tiek pētīts psihedēliķu potenciāls depresijas ārstēšanā. Martā ASV Pārtikas un zāļu pārvalde apstiprināja deguna aerosolu, kas ārstē depresiju. Tomēr joprojām ir ļoti maz zināms pat par šo apstiprināto medikamentu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu