Lūk, kas vieno Džeimsu Bondu, Īlonu Masku un gaidāmo Tesla Cybertruck

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Tesla Motors dibinātājs Īlons Masks atklājis, kurš auto kalpojis par iedvesmas avotu, radot strīdīgi vērtēto, futūristisko Cybertruck. Tas, kā izrādās, ir viņa privātais Lotus Esprit, kurš savulaik izmantots Džeimsa Bonda filmas The Spy Who Loved Me tapšanā un līdz pašreizējam saimniekam nonācis visnotaļ interesantā ceļā.

Reti kurš kino fans nezina epizodi no pakaļdzīšanās minētajā filmā, kas noslēdzas ar Lotus Esprit transformēšanos par zemūdeni. Par "Slapjo Nelliju" (Wet Nellie) nodēvētais Lotus tika izgatavots tikai vienā eksemplārā, un braukt ar to nebija iespējams. Zem ūdens gan tas bija pilnībā funkcionāls, ja vien to pilotēja atvaļināts jūras kājnieks pilnā niršanas ekipējumā. Tāds bija nepieciešams, jo automobiļa salons tika piepildīts ar ūdeni.

Šī auto pārbūve, kas cita starpā ietvēra riteņu aizstāšanu ar zemūdens stūres mehānismiem, balasta tvertnēm, četrām dzenskrūvēm un ūdensdrošām baterijām, toreiz izmaksāja ap 100 000 ASV dolāru, kas mūsdienu izteiksmē ir tuvu pusmiljonam.

Foto: Reuters/ScanPix

"Slapjā Nellija" gan bija tikai viens no The Spy Who Loved Me filmēšanā izmantotajiem Lotus Esprit. Kā vēsta Popular Mechanics, Lotus kinostudijai kopumā piegādāja divas ielas mašīnas un septiņus Esprit stikla šķiedras karkasus. No tiem vienu pat nācās pārzāģēt uz pusēm, lai varētu nofilmēt ainas ar Rodžera Mūra atveidoto Džeimsu Bondu un Barbaras Bahas atveidoto majori Aņju Amasovu peldošā auto salonā.

Foto: AFP / Scanpix

Lai vai kā, Īlons Masks par savu var saukt vienu no ielas Lotus Esprit. Šo pirmās paaudzes automobili 1989.gadā pavisam nejauši iegādājās kāds Longailendā dzīvojošs pāris, kad par 100 dolāriem nopirka mantu novietni. Kas tajā atrodas, nezināja nedz pircēji, nedz arī pārdevēji.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Pārdevēji droši vien nožēlo, ka nepainteresējās par novietnes saturu, jo tur zem pārklāja atradies balts Lotus Esprit - laika zoba apgrauzts, tomēr vecumam atbilstošā stāvoklī. Jaunie īpašnieki to uzkrāvuši uz treilera un veduši mājās, un tikai pa ceļam no apkārtējiem saņēmuši norādes, ka šis ir tāds pats auto kā 1977.gada filmā par britu slepeno aģentu.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Tā kā mašīnas jaunie īpašnieki nebija redzējuši nevienu no Džeimsa Bonda filmām, viņi vērsušies Bonda tēla radītāja Īena Fleminga fondā pie tā dibinātāja un vadītāja Daga Redēniusa, kurš apliecinājis mašīnas autentiskumu. Šī vēsts savukārt ieintriģējusi Masku, kurš 2013.gadā kā anonīms pircējs par 997 000 ASV dolāru konkrēto Esprit iegādājies RM Sotheby's izsolē.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Nobeigumā un ar atkāpi var piebilst, ka Lotus Esprit dizaina autors ir slavenais itāļu dizainers Džordžeto Džudžāro - tas pats speciālists, kura roka zīmējusi dažnedažādus auto, tai skaitā pirmās paaudzes Volkswagen Golf, BMW M1, Audi 80 un daudzus, daudzus citus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu