Šis tas par greznajiem banketiem

FOTO: AFP/SCANPIX

Galvenais bankets parasti notiek Bekingemas pils Balles zālē, kura ir 37,5 m gara, 18,3 m plata un 13,7 m augsta. Parasti banketā piedalās apmēram 170 lūgtie viesi un visi sēž pie viena pakavveida galda.

Karaliskais šefpavārs ir atbildīgs par ēdienkarti, un tā parasti sastāv no četrām kārtām:

karstā zivs uzkoda, karstais gaļas vai medījuma galvenais ēdiens, deserts un pēc tam svaigi augļi ar portvīnu.

Katram viesim priekšā ir 6 glāzes no speciālā kristāla glāžu komplekta, kurš tika izgatavots uz karalienes kronēšanu 1953. gadā. Glāžu sadalījums ir šāds: šampanieša glāze tostam, baltvīna, sarkanvīna un ūdens glāze, glāze šampanietim vai deserta vīnam un portvīna glāze.

Tātad vakariņu laikā viesim tiek servēti pieci dažādi vīni.

Galvenais ēdiens tiek servēts uz iepriekš uzsildīta sudraba šķīvja, pārējās kārtas tiek servētas uz porcelāna šķīvjiem. Visi 8000 nepieciešamie trauki tiek pulēti apmēram trīs nedēļas pirms pasākuma.

Galds tiek dekorēts ar vairāk nekā 100 ziloņkaula krāsas svecēm apzeltītos sudraba svečturos, 23 ziedu dekorācijām un sezonas augļu platēm.

Viesu ģērbšanās kods ir white tie - dāmas velk garās kleitas ar segtiem pleciem un kungi frakas. Šis ģērbšanās kods atļauj vilkt nacionālos tērpus un pieprasa pievienot apģērbam visus apbalvojumus.

19. gadsimtā visi karaļpils pasākumi bija pieejami tikai aristokrātiem, bet tagad šādā pasākumā ir iespēja nokļūt ikvienam, kas veicis kādu nozīmīgu darbu, kurš nonācis karaliskās ģimenes redzeslokā.

Uz augšu
Back