Jaunzēlandē izvirdis vulkāns; vismaz pieci bojāgājušie (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vulkāns Jaunzēlandē
Vulkāns Jaunzēlandē Foto: AP/Scanpix

Tūristu iecienītajā Jaunzēlandes Vaita salā pirmdien noticis vulkāna izvirdums, kurā gājuši bojā vismaz pieci cilvēki, paziņojusi policija. Vairāki cilvēki joprojām nav atrasti.

Pavisam neilgi pirms izvirduma tūristi esot redzēti, dodamies uz vulkāna krāteri, vēsta raidorganizācija BBC. Privātā vulkāniskā sala ir populārs tūristu galamērķis par spīti tam, ka tas ir viens no Jaunzēlandes aktīvākajiem vulkāniem.

Jaunzēlandes policija informēja, ka izvirduma laikā salā vai salas tuvumā atradušies aptuveni 50 cilvēki. Sākotnēji tika ziņots, ka to skaits mērāms ap simtu.

Policijas komisāra vietnieks Džons Tims sacīja, ka 18 cilvēki guvušu ievainojumus, tostarp vairākiem cilvēkiem konstatēti smagi apdegumi.

Viņš atklāja, ka joprojām nav zināms, kas noticis ar vismaz desmit cilvēkiem, kuri vēl arvien atrodas uz salas.

Vismaz 23 cilvēki ir izglābti. Taču situācija uz salas joprojām ir pārāk bīstama, lai turp varētu doties policija un glābēji.

Valsts premjerministre Džasinda Ārderna sacīja, ka izvirduma laikā salā atradušās vairākas tūristu grupas, tostarp ārvalstu tūristi.

Raidorganizācija CNN ziņo, ka uz salas esot atradušies vairāk nekā 30 amerikāņu kompānijas "Royal Caribbean" kruīza kuģa pasažieri. Izvirduma brīdī kuģī "Ovation of the Seas" kopumā atradās apmēram 4000 cilvēki, pavēstīja Jaunzēlandes Kruīza kuģu asociācijas vadītājs Kevins O'Salivans.

Uz Jaunzēlandi kuģo "Royal Caribbean" kruīzi no Austrālijas.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības pārstāvis medijiem atklāja, ka saskaņā ar viņa rīcībā esošo informāciju medicīniskā palīdzība bijusi nepieciešama aptuveni 20 cilvēkiem. 

"Tas bija diezgan eksplozīvs izvirdums," vietējai radio stacijai sacīja vulkanologs Breds Skots.

Jaunzēlandes varasiestādes izsludinājušas brīdinājumu par mērenu vulkāna izvirdumu Vaita salā, norādot, ka situācija vulkāna tuvumā ir bīstama.

Galerija: Jaunzēlandē izvirdis vulkāns

Vaita sala ar tās aktīvo vulkānu atrodas 48 kilometrus no Ziemeļsalas, kas ir otra lielākā Jaunzēlandes sala. Vulkānu ik gadu apmeklē aptuveni 10 000 vietējo un ārvalstu tūristu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu