Lembergs iekļauts ASV Magņitska sankciju sarakstā (80)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aivars Lembergs.
Aivars Lembergs. Foto: Edijs Pālens/LETA

ASV Finanšu ministrija pirmdien - Starptautiskajā korupcijas apkarošanas dienā - paziņojusi, ka savā sankciju sarakstā iekļauj Ventspils mēru Aivaru Lembergu.

Lembergs Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) preses relīzē minēts kā pirmais starp vairākiem Eiropas, Āzijas un Latīņamerikas korumpantiem.

"Korupcija atņem savu valstu iedzīvotājiem resursus, pamata pakalpojumus un ekonomiskās iespējas, kamēr tā padara bagātus dažus atsevišķus cilvēkus un veicina vides iznīcināšanu, politisko nestabilitāti un konfliktus," paziņoja ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins.

"Korupcija gadiem ilgi bremzējusi Latvijas ekonomiku, atņemot naudu no Latvijas iedzīvotājiem paredzētajiem sabiedriskajiem pakalpojumiem un ļaujot noziedzīgām personām nodarīt kaitējumu Latvijas valstij un NATO aliansei," teikts paziņojumā.

Tajā arī uzsvērts, ka ASV sadarbojušās ar Latvijas valdību korupcijas apkarošanā.

"Šis [izpildvaras rīkojums] pasvītro ASV saistības ar Latviju un mūsu apņemšanos saukt korumpētus oligarhus pie atbildības par viņu darbībām pret nozīmīgu sabiedroto Eiropā."

Lembergs sarakstā iekļauts kā "ārvalstnieks - bijusī vai esošā amatpersona, kas atbildīga, līdzdalīga, tieši vai netieši iesaistīta korupcijā, tai skaitā valsts līdzekļu izšķērdēšanā, privāto līdzekļu piesavināšanā personīgā labuma gūšanai, korupcijā, kas saistīta ar valdības iepirkumiem vai dabas resursiem, vai kukuļošanu".

OFAC nosauc četras organizācijas, kuras pieder Lembergam vai atrodas viņa kontrolē - Ventspils Brīvostas pārvalde, Ventspils Attīstības aģentūra, Biznesa attīstības asociācija un Latvijas Tranzīta biznesa asociācija.

Saskaņā ar noteiktajām sankcijām tiek bloķēti visi Lemberga īpašumi, daļas īpašumos un augstāk minētās organizācijas un tām tieši vai netieši piederošās struktūras, kas atrodas ASV vai atrodas ASV personu īpašumā vai kontrolē, un par tiem jāziņo OFAC.

OFAC izdevusi Globālo Magņitska vispārējo licenci nr.1, kas nosaka, ka

30 dienu laikā ir jāpārtrauc sadarbība ar sankciju sarakstā iekļautajiem - Lembergu, Ventspils Brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

OFAC paziņojumā uzsvērts, ka Lembergs ilgstoši bijis Ventspils mērs, un šajā laikā viņš vairākkārt ticis apsūdzēts naudas atmazgāšanā, kukuļošanā un varas ļaunprātīgā izmantošanā.

Lembergs savu ietekmi īsteno ar politisko partiju un korumpētu politiķu starpniecību, sistemātiski izmantojot minētās organizācijas un personas personīga labuma gūšanai. 

Saskaņā ar OFAC vēstīto, Lembergs izmantojis savu ietekmi pār politisko partiju vadību, lai veidotu valdības personālu un amatos ieliktu noteiktas valdības amatpersonas, kā arī izjauktu citu valdības amatpersonu nokļūšanu vadošos amatos. Turklāt Lembergs esot ietekmējis un korumpējis tiesībsargājošo iestāžu amatpersonas, lai aizsargātu savas intereses un gāztu politiķus, kurus viņš nespēj kontrolēt.

Sankcijas balstītas uz tā dēvēto Magņitska likumu, kas vēršas pret cilvēkiem, kas iesaistīti korupcijā vai smagos cilvēktiesību pārkāpumos. 

Līdz ar Lembergu sankcijas noteiktas diviem Kambodžas pilsoņiem, serbu ieroču tirgoņa atbalsta tīklam un divām Venecuēlas amatpersonām.

"Magņitska likumu" toreizējais ASV prezidents Baraks Obama parakstīja 2012.gada 14.decembrī, un tas ļauj ASV varasiestādēm uzlikt arestu par cilvēktiesību pārkāpumiem un korupciju aizdomās turēto amatpersonu aktīviem, kā arī liegt šīm amatpersonām iebraukšanu ASV.

Komentāri (80)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu