Francijā ikdienas dzīvi jau 12 dienas paralizē streiks

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Francijā pirmdien jau divpadsmito dienu pēc kārtas ir paralizēta transporta sistēma, arodbiedrībām turpinot protestus pret prezidenta Emanuela Makrona iecerēto pensiju sistēmas reformu.

Parīzē un piepilsētās pirmdienas rītā reģistrēti satiksmes sastrēgumi aptuveni 630 kilometru garumā, kas ir gandrīz divreiz vairāk nekā ierasts, jo metro līnijas atkal ir slēgtas vai arī kursē vien daži vilcieni.

Francijā kopumā kursē tikai katrs trešais TGV ātrgaitas vilciens un katrs ceturtais reģionālais vilciens, taču vairumā pilsētu nav novērots tāds satiksmes haoss kā galvaspilsētā.

Arodbiedrības otrdien plāno rīkot jaunas masu demonstrācijas un uzstāj, lai valdība atceltu iecerēto pensiju sistēmas reformu. Demonstrācijās paredzējuši piedalīties skolotāji, slimnīcās strādājošie un citi valsts sektorā nodarbinātie, kā arī advokāti.

Tikmēr dzelzceļa operators SNCF jau brīdinājis, ka gadījumā, ja streiki drīzumā nebeigsies, tam nebūs pietiekami daudz laika, lai atjaunotu satiksmi ierastā režīmā līdz 25.decembrim.

Makrons vēlas ieviest universālu pensiju sistēmu, kas nomainīs pašreizējos 42 "īpašos režīmus", ko bauda dažādās nozarēs strādājošie, sākot ar dzelzceļniekiem un enerģētikas sektorā strādājošajiem un beidzot ar advokātiem un Parīzes opernama darbiniekiem.

Šīs atsevišķās sistēmas attiecīgajā nozarē strādājošajiem bieži garantē lielākas pensijas un agrāku pensionēšanos.

Taču arodbiedrības norāda, ka reformas ietekmēs arī miljoniem strādājošo privātajā sektorā, kas būs spiesti strādāt arī pēc 62 gadu vecuma sasniegšanas, ja tie vēlēsies saņemt pilnu pensiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu