Fotostāsts: kā Čehijā velni ķersta mazos blēņdarus

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Petr David Josek / AP

Īsi pirms saulgriežiem Čehijas ciemā Valašske Polankā maršē velni, žvadzinot ķēdes un zvanot zvanus. Bērniem, kas aizvadītajā gadā slikti uzvedušies, jālaiž ļekas vaļā!

Aģentūras "Reuters" kadri izskatās kā ainas no kādas senas, baisas pasakas. Taču patiesībā tā ir gadsimtiem sena Ziemassvētku tradīcija, kurai piekritēji atrodas arī mūsdienās.

Ciema bērniem bēgšana no aitādās tērptajiem "velniem" ir izklaide, turklāt pēc skrējiena viņus ar saldumiem sagaida par Svēto Nikolaju (Ziemassvētku vecīša jeb Santaklausa prototipu) pārģērbies svinētājs.

Foto: Petr David Josek / AP

"Tā ir skaista tradīcija, kas mums sagādā prieku. Mēs bēgam no velniem, viņi dzenas mums pakaļ, tas ir jautri!" stāsta pusaudzis Vaclavs Kozubiks.

Viens no "velniem" uzlicis 40 gadus vecu masku, ko kādreiz valkāja viņa tēvs. Viņš kritiski izsakās par dēmona Krampus maskām, kuras pēdējos gados atguvušas popularitāti.

Foto: Petr David Josek / AP

"Puikas iedvesmojušies no Krampus, viņi grib citādākus ragus, bet mums - vecākajiem - tas diez ko nepatīk. Mēs gribam saglabāt Polankas tradīciju," saka vīrietis, kurš žurnālistiem nosauca vārdu Čornijs Čorts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu