Plaisa starp dzimumiem pasaulē pilnībā tiks likvidēta pēc 99 gadiem (36)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Plaisa starp dzimumiem pasaulē turpināja samazināties arī šogad, tomēr līdz pilnīgai dzimumu līdztiesībai pasaulei būs jāgaida vēl 99,5 gadi, teikts Pasaules Ekonomikas foruma (WEF) ikgadējā ziņojumā par dzimumu vienlīdzību pasaulē.

WEF ikgadējā pētījumā tiek mērīta plaisa starp dzimumiem četrās būtiskās dzimumu nevienlīdzības jomās - ekonomiskā līdzdalība un iespējas, izglītības iespējas, politiskā līdzdalība, kā arī veselība un mūža ilgums.

WEF pārstāvji norāda, ka sieviešu politiskā līdzdalība pasaulē turpina palielināties, tomēr pieaugusi ir arī plaisa ekonomiskās vienlīdzības ziņā.

WEF prognozē, ka līdz pilnīgai dzimumu līdztiesībai pasaulei nāksies gaidīt vēl 99,5 gadus. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu situācija ir būtiski uzlabojusies, jo 2018.gadā WEF prognozēja, ka pilnīga dzimumu līdztiesība pasaulē būs vērojama vien pēc 108 gadiem.

Pirmo vietu 2019.gada dzimumu līdztiesības reitingā ieņem Islande, kam seko Norvēģija un Somija.

Tālākās vietas pirmajā desmitniekā ieņem Zviedrija, Nikaragva, Jaunzēlande, Īrija, Spānija, Ruanda, un Vācija.

Latvija šajā reitingā ieņem 11.vietu, krietni apsteidzot pārējās Baltijas valstis Igauniju un Lietuvu, kas ierindojušās attiecīgi 26. un 33.vietā.

Savukārt vissliktākā situācija dzimumu vienlīdzības ziņā šogad reģistrēta Jemenā, Irākā un Pakistānā.

WEB dibinātājs Klauss Švabss uzsver, ka jaunākais ziņojums kārtējo reizi apliecina, ka dzimumu līdztiesības problēma pasaulē ir jārisina nekavējoties.

“Pašreizējo izmaiņu ātrumā līdz pilnīgai vienlīdzībai mums būs jāgaida teju gadsimts – tas ir laiks, ko mēs pašreizējā globalizētajā pasaulē vienkārši nevaram atļauties gaidīt,” uzsver Švabss.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu