Igaunijā slēdz aptiekas, to tīkliem protestējot pret aptieku reformu

CopyLinkedIn Draugiem X
Aptieka. Ilustratīvs attēls.
Aptieka. Ilustratīvs attēls. Foto: RAIGO PAJULA / AFP

No trešdienas pēcpusdienas līdz ceturtdienai Igaunijā slēgti vairāki simti zīmolu "Apotheka", "Benu", "Euroapteek" un "Sudameapteek" aptieku, to tīkliem cenšoties vērst uzmanību uz negatīvo ietekmi, ko radīs plānotā aptieku reforma.

Aptieku tīklus apvienojošā Igaunijas Aptieku asociācija informēja, ka dežurējošās aptiekas tiks atvērtas plkst.20, kad savas durvis slēgs farmaceitiem piederošās aptiekas, kas protesta akcijā nepiedalās.

Ar šo akciju aptieku tīkli protestē pret parlamenta otrdien pieņemto lēmumu neatcelt aptieku reformu, kurai spēkā jāstājas 1.aprīlī.

"Katram lēmumam ir sekas. Tā kā politiķi ir norādījuši, ka Igaunijā pietiek ar 200 aptiekām un 300 aptiekas var slēgt, nekaitējot aptieku pakalpojumu vai medikamentu pieejamībai, viņiem ir jāuzņemas atbildība," paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem paudis Aptieku asociācijas vadītājs Timo Daņilovs.

Viņš norādīja, ka pašlaik reformas prasībām neatbilst 56 aptiekas lauku rajonos, bet kopumā apdzīvotās vietās ar mazāk nekā 4000 iedzīvotājiem tādu aptieku skaits sasniedz 74. Daņilovs uzskaitīja vairākas mazpilsētas, kā arī lielākas pilsētas, piemēram, Kohtlu-Jervi un Narvu, kur aptieku pieejamība cietīs no reformas prasībām. Viņš apgalvoja, ka pēc reformas Tallinas centrā palikšot tikai divas aptiekas.

Aptiekas, kas trešdien plkst.14 slēdza savas durvis, atvainojās klientiem par sagādātajām neērtībām.

Jau vēstīts, ka Igaunijas parlaments otrdien pirmajā lasījumā noraidījis Sociālo lietu komisijas iesniegto Farmācijas likuma grozījumu projektu, kurā paredzēts atcelt plānoto aptieku reformu tās pašreizējā formātā un atsākt diskusijas par šo jautājumu.

Valdības koalīcijas partijas bija iesniegušas likumprojektu, kas paredz atcelt un pārskatīt aptieku reformu, bet opozīcijā esošā Sociāldemokrātiskā partija ierosināja balsojumu par likumprojekta svītrošanu no parlamenta darba kārtības.

Pirmajā lasījumā 50 deputāti balsoja par likumprojekta noraidīšanu, bet 46 bija par tā turpmāku izskatīšanu.

Likumprojektā, kuru atbalstīja Igaunijas valdības koalīcija, bija ierosināts atcelt ierobežojumus pašreizējai aptieku īpašumtiesību struktūrai. Tāpat tie paredzēja, ka aptieku filiāles nebūs jāslēdz pilsētās, kurās ir vairāk nekā 4000 iedzīvotāju, jo vispārējā tipa aptiekas un to filiāles tiktu atļautas apdzīvotās vietās ar ne vairāk kā 20 000 iedzīvotāju.

Komisija bija aplēsusi ierobežojumu rezultātā Igaunijas tirgū tiktu slēgti 64% aptieku. Tāpat tika secināts, ka iepriekš noteiktais pārejas periods, kurā farmaceitiem piederošām aptiekām vajadzētu pārņemt daļu tirgu, nav piepildījies cerētajā formātā, bet ierobežojumu noteikšana aptieku īpašumtiesībām nebūtu iedarbīga metode, kā nodrošināt aptieku pakalpojumu kvalitāti un medikamentu pieejamību.

Aptieku reformu līdzšinējā formātā atbalsta Igaunijas Farmaceitu kamera, bet pret to iebildst aptieku tīklus pārstāvošā Igaunijas Aptieku asociācija, kas apvieno 294 aptiekas. 2002.gadā dibinātajā organizācijā ietilpst arī aptieku tīkli "Terve Pere Apteek", "Euroapteek", "Pharma Group", kas izmanto zīmolu "Sudameapteek", un "Benu Apteek Eesti"

Plānots, ka aptieku reforma Igaunijā stāsies spēkā nākamā gada 1.aprīlī, paredzot medikamentu vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības nodalīšanu, un aptieku kapitāldaļu vairākumam būtu jābūt farmaceitu kontrolē.

2014.gadā Igaunijā tika apstiprināti grozījumi Farmācijas likumā, kas paredz, ka no 2020.gada 1.aprīļa vispārējo pakalpojumu aptiekās vairākuma daļām jāpieder farmaceitiem, kuriem uzņēmumā jābūt noteicošajai ietekmei.

Vienam farmaceitam drīkstētu piederēt ne vairāk kā četras aptiekas teritorijās, kur ir liels pieprasījums, jeb kopienās, kur iedzīvotāju skaits ir vismaz 4000. Lauku teritorijās, kur pieprasījums ir mazs, aptieku īpašniekiem ierobežojumi nebija paredzēti.

Grozījumi tika pieņemti ar nolūku stiprināt farmaceitu lomu veselības aprūpes sistēmā, nodrošināt profesionālu aptieku pakalpojumu attīstību un samazināt biznesa interešu ietekmi uz aptieku pakalpojumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu