Valsts, kura 2019.gadā visvairāk mainījusies uz labo pusi (8)

"The Economist" vērtējums
TVNET/The Economist
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Žurnāls "The Economist" par aizvadītajā gadā vispozitīvākās pārmaiņas piedzīvojošo valsti atzinis Uzbekistānu.

"Pirms trim gadiem Uzbekistāna bija vecmodīga postpadomju diktatūra, noslēgta sabiedrība, kas tika pārvaldīta neiedomājami brutālā un nekompetentā veidā. Valdošais režīms apsūdzēts, ka tas disidentus esot izvārījis dzīvus. Skaidri zināms, ka vīriešu, sieviešu un bērnu bari ražas laikā tika piespiesti strādāt kokvilnas plantācijās," raksta "The Economist".

Kopš 1990.gada valsti pārvaldīja despots Isloms Karimovs, bet pēc viņa nāves 2016.gadā valsts pārvaldību pārņēma Karimova premjers Šavkats Mirzijojevs. Sākumā nekas daudz nemainījās. Taču 2018.gadā Mirzijojevs atlaida drošības dienesta vadītāju un sāka reformas.

Jaunā Uzbekistānas valdība lielākoties izbeigusi piespiedu darbu. Tās visbēdīgāk slavenais cietums ir slēgts. Valstī tiek ielaisti ārvalstu žurnālisti. Vietējiem ierēdņiem aizliegts izspiest kukuļus no mazajiem uzņēmumiem, kas iepriekš bija ierasta prakse. Atvērts lielāks skaits robežpunktu, kas ļauj atkal satikties Centrālāzijas padomju laikos patvaļīgi nosprausto robežu izšķirtajām ģimenēm.

Valdība pieaicinājusi ārvalstu ekspertus, kuri palīdzēs ieviest reformas pārmērīgas valsts kontroles bremzētajā ekonomikā. Uzbekistānā šogad paredzēts rīkot parlamenta vēlēšanas.

"Lai gan valsts nebūt nav demokrātija - visas partijas atbalsta Mirzijojevu un daži kritiķi joprojām atrodas aiz restēm -, daži kandidāti viegli kritizējuši valdību, kas agrāk nebūtu iedomājams. Arī vienkāršie uzbeki droši var pasūkstīties par politisko šķiru, nebaidoties no aizturēšanas nakts vidū.

Uzbekistānai joprojām tāls ceļš ejams, bet neviena cita valsts 2019.gadā nav paveikusi tik daudz," secina "The Economist".

Parasti visaugstāk kāpj tās valstis, kuras sākušas no pašas apakšas. Un pozitīvās pārmaiņas ne vienmēr ir paliekošas, kā to pierāda "The Economist" 2015.gadā izvēlētā valsts Mjanma. Optimismu par demokratizēšanos nomainīja Mjanmas līderes Aunas Sanas Su Či nesenā parādīšanās Hāgā bāzētās Starptautiskās Tiesas (ICJ) priekšā, kur viņa noraidīja pārmetumus genocīdā pret rohindžu minoritāti.

Izdevums par 2019.gadā paveikto uzteica Jaunzēlandi, kas ieturēja stingru nostāju, nosodot labējā ekstrēmista sarīkoto slaktiņu mošejās. Atzinība izteikta arī Ziemeļmaķedonijai, kas nomainīja nosaukumu, lai panāktu mieru ar kaimiņzemi Grieķiju un varētu virzīties uz dalību NATO, kā arī Sudānai, kas šogad kļuva mazāk despotiska.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu