Liesma un Staburags: Latvija tikusi pie savas zvaigznes un planētas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēks un zvaigznes. Ilustratīvs attēls.
Cilvēks un zvaigznes. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Starptautiskā Astronomijas savienība (IAU) savā 100. gadadienā katrai dalībvalstij deva iespēju izvēlēties vārdus vienai citplanētai jeb eksoplanētai un zvaigznei, ap kuru tā riņķo. Latvija izvēlējusies skanīgus vārdus - Staburags un Liesma. 

Vārdu izvēle notika divās kārtās. Vispirms katrā valstī ikviens iedzīvotājs varēja pieteikt vārdu komplektus, tad no priekšlikumiem tika izveidots īsais saraksts, par kuru tika organizēta balsošana.

Latvijas izvēle ir simbolisks veltījums latviešu skolotāja un dzejnieka Fridriha Mālberģa (1824-1907) darbam “Staburags un Liesma jeb: Veci un jauni laiki” (1869), kas tiek uzskatīta par pirmo latviešu poēmu, kura faktiski aizsāka latviešu tautas eposa izveidi. 

Iepriecinoša ziņa astronomijas interesentiem Latvijā ir tāda, ka zvaigzne HD 118203 jeb Liesma ir novērojama Latvijā cauru gadu. Tiesa, tam nepieciešamas skaidras debesis un binoklis vai neliels teleskops. Zvaigzne atrodas visplašāk zināmajā zvaigznājā – Lielajā Lācī jeb Lielajos Greizajos Ratos. 

Planētu pie zvaigznes HD 118203 jeb Liesmas 2006.gadā atklāja astronomu grupa Ronaldo da Silvas (Ženēvas Observatorija) vadībā, veicot novērojumus Augšprovansas observatorijā (Francija).

Informācija ņemta no Latvijas Astronomijas biedrības mājaslapas lab.lv. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu