Kanāda ļauj Krievijas spiegu dēlam paturēt pilsonību (2)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Kanādā dzimušajiem Krievijas spiegu bērniem ir Kanādas pilsonība, neraugoties uz to, ka viņu vecāki valstī dzīvojuši ar viltus identitātēm, ceturtdien nosprieda Kanādas Augstākā tiesa.

Ar tiesas lēmumu noslēgusies septiņus gadus ilgusī sāga 25 gadus vecajam Aleksandram Vavilovam, kurš atzina, ka pēc tiesas sprieduma jūtas atvieglots.

"Ar to tiek atzīts, ka es ne tikvien jūtos kā kanādietis, bet arī likuma skatījumā es esmu kanādietis," sacīja Vavilovs.

Aleksandrs un viņa vecākais brālis 29 gadus vecais Timotijs dzimuši Kanādā tur vēl 80. gados iesūtītajiem PSRS Valsts drošības komitejas aģentiem Andrejam Bezrukovam un Jeļenai Vavilovai, kas Kanādā dzīvoja kā Donalds Hītfīlds un Treisija Folija.

Kad Aleksandrs Vavilovs bija divus gadus vecs, ģimene pārcēlās uz Franciju un vēlāk uz ASV, kur tā piesaistīja atbildīgo iestāžu uzmanību.

To, ka vecāki ir spiegi, brāļi esot uzzinājuši vien 2010.gadā, kad ASV Federālais izmeklēšanas birojs Savienotajās Valstīs netālu no Bostonas iebruka viņu mājā, vēsta Kanādas raidsabiedrība CBC. Aleksandrs Vavilovs tobrīd bija 16 gadus vecs.

Viņi tika nosūtīti atpakaļ uz Maskavu cietumnieku apmaiņas ietvaros vienlaicīgi ar pazīstamo krievu spiedzi Annu Čepmenu. Desmit Krievijas spiegi atzina vainu un tika deportēti uz Krieviju, savukārt Krievija atbrīvoja četrus Krievijas pilsoņus, kuri bija notiesāti par informācijas piegādāšanu Rietumu dienestiem. To vidū bija Sergejs Skripaļs, kurš pērn Anglijas pilsētā Solsberi tika saindēts ar ķīmisko ieroci "Novičok".

Pēc atgriešanās Krievijā Bezrukovs tika iecelts par valsts kontrolētās naftas un gāzes kompānijas "Rosņeftj" prezidenta padomnieku un kļuva par Maskavas Valsts starptautisko attiecību institūta docentu. Viņš bieži piedalās televīzijas un radio raidījumos.

Kad Aleksandrs mēģināja atjaunot savu pasi, pieteikums tika noraidīts, un lēmums tika pamatots ar to, ka viņa vecāki ir ārvalsts valdības darbinieki, līdz ar to Kanādas pilsonība viņam nepienākas.

Vavilovs lēmumu pārsūdzēja līdz pat Augstākajai tiesai, kas nosprieda - tā kā viņa vecākiem nav bijušas privilēģijas un imunitāte, kas tiek nodrošinātas diplomātiem un spiegiem, kas darbojas diplomātijas aizsegā, noteikums par ārvalsts valdības darbiniekiem uz viņu neattiecas.

Federālā tiesa vēl 2018.gadā nosprieda, ka spriedums Aleksandra lietā attieksies uz abiem brāļiem, vēsta ziņu aģentūra "Canadian Press".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu