Baltais nams pieprasīja palīdzības iesaldēšanu uzreiz pēc Trampa sarunas ar Zelenski

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Baltais nams izdeva rīkojumu iesaldēt palīdzību Ukrainai tikai 91 minūti pēc ASV prezidenta Donalda Trampa un Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska telefonsarunas 25.jūlijā, atklāj ASV valdības publiskots e-pasts.

Telefona sarunas laikā Tramps prasa sākt izmeklēšanu pret viņa politisko sāncensi Džo Baidenu. 

Šā telefona zvana dēļ pret Trampu izvirzītas divas impīčmenta apsūdzības. Lai arī demokrātu kontrolētā Pārstāvju palāta pagājušonedēļ nobalsoja par Trampa impīčmentu, maz ticams, ka viņš tiks atstādināts no amata, jo par to jābalso Senātam, kurā pārsvars ir republikāņiem.

E-pasta vēstule pēc labvēlīga tiesas sprieduma informācijas pieejamības lietā nonāca pētnieciskās žurnālistikas organizācijas "Center for Public Integrity" (CPI) rīcībā.

Tajā lasāms, ka augsta ranga Baltā nama amatpersona Maiks Dafijs tikai pusotru stundu pēc tam, kad beidzās Trampa un Zelenska telefonsaruna, sazinājās ar augstām aizsardzības jomas amatpersonām par palīdzības aizturēšanu.

Baltā nama publiskotā sarunas atreferējuma tulkojumu latviešu valodā var lasīt šeit. Tas tika publiskots pēc trauksmes cēlāja ziņojuma par sarunu, kurā Tramps varētu būt nopietni pārkāpis savas pilnvaras.

Dafijs e-pastā prasa Aizsardzības departamentam "aizturēt" palīdzību Ukrainai, jo administrācija vēloties pārskatīt to. "Ņemot vērā šīs prasības sensitīvo dabu, es novērtētu, ja šī informācija tiktu nodota tikai tiem, kam tā jāzina, lai izpildītu rīkojumu," piebilst Dafijs.

Vadības un budžeta biroja pārstāve Reičela Semela kritizējusi vēstules atspoguļojumu medijos, norādot, ka lēmums aizturēt palīdzību Ukrainai esot pieņemts 18.jūlijā notikušas tikšanās laikā starp vairākām valdības aģentūrām.

Savukārt Senāta demokrātu līderis Čaks Šūmers izteicies, ka e-pasta publiskošana norāda uz nepieciešamību izsaukt jaunus lieciniekus Trampa impīčmenta lietā.

"Augsta administrācijas amatpersona, kuru mēs aicinājām, 90 minūtes pēc Trampa zvana Zelenskim saka - apturiet palīdzību, bet nevienam par to nesakiet. Ko vēl vairāk vajag, lai izsauktu liecinieku?" viņš sacīja.

Senāta republikāņu līderis Mičs Makonels vēlas, lai impīčmenta tiesa Senātā noritētu bez liecināšanas, turpretī demokrāti uzskata, ka būtu jāiztaujā vēl vismaz četri esošie un bijušie Baltā nama darbinieki, kuri bija iesaistīti Ukrainas lietā.

Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi atlikusi impīčmenta apsūdzību iesniegšanu Senātā, kamēr nav vienošanās par demokrātiem pieņemamu impīčmenta tiesas formātu.

Lai Trampu atstādinātu no amata, par to būtu jānobalso divām trešdaļām no 100 senatoriem. Diez vai tas notiks, jo 53 senatoru vietas ieņem republikāņi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu