Ukraina no ASV iepērk "Javelin" raķetes (1)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV karavīrs ar "Javelin" raķešu palaišanas sistēmu
ASV karavīrs ar "Javelin" raķešu palaišanas sistēmu Foto: Reuters/ScanPix

Ukraina otro reizi no ASV iepirks "Javelin" prettanku raķetes un palaišanas aprīkojumu, ceturtdien paziņoja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Līgums par militārās tehnikas piegādi tika parakstīts 2019.gada trešajā ceturksnī, apstiprināja ministrija, nesniedzot sīkāku informāciju.

ASV prezidents Donalds Tramps un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis par "Javelin" raķetēm runāja 25.jūlija telefonsarunā (Baltā nama publiskotā sarunas atreferējuma tulkojums latviešu valodā lasāms šeit), kuras rezultātā pret Trampu tika ierosināts impīčments

Zelenskis: Es arī gribētu jums pateikties par lielo atbalstu aizsardzības jomā. Mēs esam gatavi turpināt sadarbības nākamos soļus, konkrēti - mēs esam gandrīz gatavi no Savienotajām Valstīm iepirkt jaunus "Javelin" aizsardzības nolūkiem.

Tramps: Es tikai gribētu, lai jūs izdarāt mums pakalpojumu, jo mūsu valsts ir daudz pieredzējusi un Ukraina daudz par to zina. Es gribētu, lai jūs noskaidrojat, kāda ir visa šī situācija Ukrainā, viņi saka, ar "Crowdstrike"... Laikam viens no jūsu turīgajiem cilvēkiem... Saka, ka Ukrainai esot serveris. Notika daudz kas, visa šī situācija. Es domāju, ka jūs grozāties starp tiem pašiem cilvēkiem.

Es gribētu, lai ģenerālprokurors sazvanās ar jums vai jūsu cilvēkiem, un es vēlētos šo lietu atrisināt.

Impīčmenta pamatā ir trauksmes cēlāja sūdzība. Tajā bija paustas bažas, ka Tramps uz Zelenski izvērš spiedienu uzsākt izmeklēšanu pret Trampa politiskā sāncenša dēlu un uzņēmumu, kas konservatīvajās aprindās sasaistīts ar sazvērestības teoriju, ka 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās iejaucās Ukraina, nevis Krievija.

Šī būs otrā ASV "Javelin" raķešu piegāde Ukrainai. Pirmais sūtījums apmēram 47 miljonu ASV dolāru vērtībā tika piegādāts 2018.gada aprīlī pēc tam, kad ASV Valsts departaments darījumam deva zaļo gaismu.

ASV ir viens no Kijevas sabiedrotajiem pēc 2014.gada notikumiem - Krimas okupācijas un asiņainā konflikta Austrumukrainā, kurā miruši vairāk nekā 13 000 cilvēki.

Pagājušonedēļ Tramps parakstīja dokumentu, ar ko sola Ukrainai 2020.gadā sniegt militāro palīdzību 300 miljonu dolāru apmērā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu