Šogad Valsts probācijas dienestā darbojas 31 brīvprātīgais izlīguma starpnieks un 68 līdzgaitnieki

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Plakāts Valsts probācijas dienestā.
Plakāts Valsts probācijas dienestā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Valsts probācijas dienestā (VPD) šogad darbojas 31 brīvprātīgais izlīguma starpnieks un 68 līdzgaitnieki, kuri sniedz atbalstu probācijas klientam risināt sociālus jautājumus, kā arī kopā pavada brīvo laiku, un ar savu pozitīvo piemēru parāda, ka dzīvē ir dažādas alternatīvas kā risināt problēmsituācijas, pavēstīja VPD pārstāvis Imants Mozers.

Lai nodrošinātu efektīvāku VPD funkciju īstenošanu un racionālāku personāla resursu pārvaldību, šogad tika īstenota VPD strukturālā reforma.

Reformā ir izveidotas sešas reģionālās struktūrvienības - Latgales, Zemgales, Vidzemes, Kurzemes, Rīgas Austrumu un Rīgas Rietumu teritoriālās struktūrvienības. Mozers norādīja, ka reforma sniedza iespēja turpināt vairāku iniciatīvu attīstību, piemēram, bērniem un jauniešiem piemērotas probācijas izveidi. Ņemot vērā, ka lielākā daļa bērnu un jauniešu, kuri ir pārkāpuši likumu, atrodas Rīgā, Rīgas Rietumu reģiona teritoriālajā struktūrvienībā ir izveidotas divas Bērnu un jauniešu nodaļas.

Atšķirības starp pieaugušajiem un nepilngadīgajiem, kā arī straujās pārmaiņas, kas norit pusaudžu gados, ir būtisks pamats plašam uzvedības problēmu klāstam un ir pamatots iemesls, lai ar bērniem un jauniešiem strādātu īpaši atlasīts un apmācīts personāls, uzsvēra VPD pārstāvis. 

Kā būtiskus darba virzienus 2020.gadā Mozers minēja probācijas klientu uzskaites sistēmas "PLUS" integrēšanu vienotajā e-krimināllietas platformā un plašāku taisnīguma atjaunošanas pasākumu integrēšanu VPD funkcijās. 

VPD pārstāvis atzīmēja, ka ikviens noziedzīgs nodarījums nav tikai cietušā un likumpārkāpēja konflikts, tas ietekmē arī plašāku sabiedrību. Tādēļ sabiedrības locekļi tiek iesaistīti taisnīguma atjaunošanas pasākumos, piemēram, brīvprātīgā darba veicēji kā izlīguma starpnieki vai līdzgaitnieki. 

Tāpat viņš norādīja, ka 2020.gadā apritēs pieci gadi kopš Latvijā tika ieviesta elektroniskā uzraudzība un VPD 2020.gadā veiks elektroniskās uzraudzības darbības rezultātu izvērtējumu. Līdz šai dienai elektroniskā uzraudzība ir nodrošināta 293 probācijas klientiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu