Austrālijas ugunsgrēki ietin Jaunzēlandi dzeltenīgā dūmakā

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Vējš aiznesis dūmus no Austrālijas savvaļas ugunsgrēkiem uz 2000 kilometrus attālo Jaunzēlandi. Tur vērojama dzeltenīga dūmaka un gaisā jūtama deguma smaka, vēsta raidorganizācija BBC.

Dūmi 31.decembrī sasniedza Jaunzēlandes Dienvidu salu. Kopš tā laika salas slavenie ledāji nav saredzami, jo tos aptver dzeltenīga migla.

"Neesmu redzējis neko līdzīgu pēdējo 48 stundu miglai," norāda tūrisma kompānijā "Alpine Guides" strādājošais Arturs Makbraids.

Tūristi iecienījuši ekskursijas pa Tasmanas, Franca Jozefa un Foksa ledājiem. Parasti tur skatāma skaista ainava ar apsnigušiem kalniem un zilām, skaidrām debesīm. Taču tagad dūmu dēļ nevar redzēt gandrīz neko.

Firmas "Mount Cook Skiplanes and Helicopters" darbinieks Dens Bērts stāsta, ka sniegs iekrāsojies jau pirms dažām nedēļām, kad no Austrālijas atceļojušie dūmi vēl nebija saskatāmi ar neapbruņotu aci.

Pēdējo dienu laikā viņa uzņēmumam nācies atcelt vairākas ekskursijas. "Lidot uz šejieni joprojām ir droši, taču ekskursija nebūtu izdevusies," skaidro Bērts.

Katastrofālajos ugunsgrēkos, kas gada nogalē plosījās Austrālijas dienvidaustrumu reģionā, dzīvību zaudējuši vismaz astoņi cilvēki.

Visā valstī izdeguši apmēram 5,9 miljoni hektāru zemes.

No Sidnejas ostas trešdien devās ceļā jūras spēku desantkuģi, kas piegādās ūdeni un pārtiku tiem Jaundienvidvelsas štata dienvidu un Viktorijas štata austrumu mazpilsētu iedzīvotājiem, kas no liesmām patvērušies pludmalēs. 

Ceturtdien migla un deguma smaka sasniedza arī Jaunzēlandes Ziemeļu salu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu