Ķīnā atrasti vēl 200 jauni Terakotas armijas kareivji (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Terakotas armija
Terakotas armija Foto: SIPA/Scanpix

Ķīnas imperatora Ciņa Šihuandi kapenēs arheologi atrakuši aptuveni 200 jaunus Senās Ķīnas Terakotas armijas kareivjus.

Kā vēsta Ķīnas valsts ziņu izdevums “Xinhua News Agency”, līdz ar kareivjiem arheologi atrada arī 12 māla zirgus, divu kaujas ratu atliekas, bronzas zobenus, lokus un krāsainus vairogus. Šis atklājums tika veikts jaunākajā arheoloģisko izrakumu sērijā, 400 kvadrātmetru plašā teritorijā.

Pētnieki stāstīja, ka lielākā daļa jaunatklāto kareivju ir iedalāma divās grupās – vienas grupas kareivji ir bruņoti ar šķēpiem, bet otras – ar lokiem.

Foto: Wikimedia Commons

Terakotas armija tika radīta pirms aptuveni 2200 gadiem, lai tā sargātu Ķīnas imperatoru Ciņu Šihuandi. Armija, kas sastāv no 8000 kareivjiem, vairāk nekā 500 zirgiem un 130 kaujas ratiem, tika izvietota trīs galvenajās bedrēs blakus imperatora mauzolejam.

Pirmo reizi to nejauši atrada zemnieki 1974. gadā, bet arheoloģiskie izrakumi vēlāk atklāja milzīgu kompleksu ar tūkstošiem māla kareivju, kam katram bija individuālas īpašības. Tiek uzskatīts, ka kopējā nekropoles platība ir 98 kvadrātkilometri un bija nepieciešami 30 gadi, lai to izveidotu.

Foto: Wikimedia Commons

Jaunos izrakumus pētnieki sāka bedrē Nr. 1, 2009. gadā, tie tagad vainagojušies ar 200 jauniem kareivjiem. Šis projekts ir paredzēts, lai labāk saprastu militārā dienesta sistēmu un aprīkojumu, kādu izmantoja Ciņu dinastijas kareivji.

Zinātnieki joprojām cenšas saprast, kā šī apjomīgā armija tika izveidota. Pagājušajā gadā pētnieki no Lielbritānijas universitātes paziņoja, ka ieroči izrakumu vietā ir tik ārkārtīgi labi saglabājušies dabisko apstākļu bedrē dēļ. Iepriekš tika uzskatīts, ka senie skulptori izmantojuši kādus īpašus paņēmienus, lai to panāktu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu