Pētījums: Cilvēki vēlas dzīvot ilgtspējīgi, bet maldīgi uzskata, ka tas ir dārgi (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Pētījumā, kas veikts 25 valstīs, noskaidrots, ka vides jautājumi satrauc pasaules iedzīvotājus tikpat nopietni kā terorisms – gandrīz 70 % respondentu apgalvo, ka vides piesārņojums ir nopietna globāla problēma. Vairāk nekā puse aptaujāto vēlētos dzīvot ilgtspējīgāk, taču no tā attur uzskats, ka šāds dzīvesveids ir dārgāks.

Terorisms un piesārņojums ir vienlīdz svarīgi jautājumi

Starptautisks sabiedriskās domas pētījumu uzņēmums GlobeScan sadarbībā ar Zviedrijas mēbeļu ražotāju IKEA ir veicis aptauju 25 pasaules valstīs, lai izprastu cilvēku attieksmi pret vidi, ilgtspējīgu dzīvesveidu un to, kā tā ir mainījusies pēdējos gados.

Terorisms (67 %), vides piesārņojums (66 %), gaisa piesārņojums (60 %), vienreizējās lietošanas plastmasas atkritumi (60 %) ir starp aktuālākajām problēmām, apsteidzot pat pārtikas trūkumu (54 %) vai ekonomisko situāciju pasaulē (36 %).

Aptaujas rezultāti ļauj secināt, ka ilgtspējīgāka un veselīgāka dzīve ir nozīmīga personīgā prioritāte katram otrajam cilvēkam pasaulē (54 %). Tomēr puse no viņiem jeb 49 % domā, ka šāds dzīvesveids ir dārgs, bet 27 % apgalvo, ka viņiem trūkst zināšanu, lai dzīvotu ilgtspējīgi ikdienā.

Foto: Publicitātes foto

6 soļi līdz zaļākai ikdienai, ko viegli ieviest teju jebkurā mājoklī

Mēbeles un aksesuāri, kas izgatavoti no atjaunojamiem vai pārstrādājamiem materiāliem

Izvēloties mēbeles un aksesuārus, izvērtē, vai tās ir izgatavotas no atjaunojamiem vai otrreiz pārstrādātiem materiāliem. Piemēram, ilgtspējīgi iekārtotajā ekspozīcijas dzīvoklī izvēlētā lampa ir ražota no ātri augoša bambusa, bet paklājs – no džutas.

Atkritumu šķirošana

Dzīvoklī ir apskatāmi dažādi šķirošanas risinājumi – konteineri un koka kastes pārtikas atkritumiem, kā arī plastmasai un citiem pārstrādājamiem materiāliem. Pareizi sašķiroti atkritumi nenonāk poligonos, bet viss iespējamais tiek pārstrādāts un izmantots atkārtoti. 

Foto: Publicitātes foto

Enerģijas un ūdens taupīšana

 Tiem, kas uzskata, ka ilgtspējīga dzīvošana ir dārga, interjera dizaineri ir snieguši piemērus, kā tas ļaus ietaupīt. Apmēram 8% visa saldūdens tiek patērēts mājsaimniecībās, un īpaši tas tiek izšķērdēts, mazgājot kaut ko tekošā ūdenī. Lai samazinātu ūdens patēriņu, izvēlies jaucējkrānu ar aeratoru un dziļu izlietni. 

Mazāk plastmasas, vairāk tekstila

Dodoties uz veikalu, mēdz aizmirst paņemt līdzi auduma maisiņu? Dzīvoklī vai mājā to novieto pie sienas blakus ieejai, lai, izejot no mājas, vienmēr būtu pa rokai. Pērkot tekstilizstrādājumus, tostarp maisiņus, lūko, lai tie būtu apstrādāti videi draudzīgākā veidā, piemēram, balināšanā netiek izmantots hlors, kas ir ārkārtīgi kaitīgs videi un piesārņo gan augsni, gan ūdeni.

Foto: Publicitātes foto

Audzē zaļumus virtuvē

Izaudzēt zaļumus un garšvielas pašu virtuvē ir ilgtspējīgāks risinājums, nekā pirkt tos veikalā. Tāpēc IKEA dzīvoklī parādīti risinājumi, kā efektīvi izmantot nelielā virtuvē pieejamo vietu garšaugu audzēšanai.

Pārtikas atkritumu samazināšana

No mājās esošajiem pārtikas produktiem visbiežāk izvēlamies ēst tos, kas novietoti redzamākā vietā. Tāpēc dizaineri šajā dzīvoklī izmantoja caurspīdīgus traukus no pārstrādāta stikla – tajos var salikt pārtikas produktus tā, lai tie būtu ērti pārskatāmi un būtu vieglāk plānot maltītes un ēst veselīgi. Turklāt virtuve ir aprīkota ar "plānošanas staciju", lai iepirkšanās saraksti un receptes vienmēr būtu pa rokai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu