Irāna var traucēt kuģu satiksmi caur Hormuzu. Tas dramatiski ietekmēs globālo ekonomiku (57)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

ASV un Irānas saspīlējuma eskalācija pēc ASV piektdien sarīkotā raķešu uzbrukuma, kurā Irākā tika nogalināts Irānas ietekmīgais ģenerālis Kasems Soleimani, var būtiski negatīvi ietekmēt naftas piegādes pasaulē, tādējādi radot draudus visai globālajai ekonomikai, ziņo “CNN Business”.

Irāna jau paziņojusi, ka tā atriebsies ASV par Soleimani nogalināšanu. Eksperti par vienu no vietām, kur Irānas atriebībai būtu vispostošākā ietekme, uzskata Hormuza jūras šaurumu, kas atrodas Irānas dienvidu piekrastē.

Hormuza šaurums, kas tā šaurākajā vietā ir vien nepilnus 34 kilometrus plats, ir vienīgais ceļš Persijas līča reģiona naftas transportēšanai tālāk uz pasaules okeāniem.

Pagājušajā gadā Hormuzam blakus esošajā Omānas līcī tika uzbrukts diviem kuģiem – naftas tankkuģim un kuģim, kas veda ķīmijas produktu kravu. Šie uzbrukumi uz laiku palielināja naftas cenas pasaules tirgū.

Domnīcas “Eurasia Group” analītiķi uzskata, ka Irānas atbilde uz Soleimani nogalināšanu, visticamāk, ietvers arī centienus apgrūtināt kuģu satiksmi Persijas līcī.

“Irāna, visticamāk, atsāks komerciālo kuģu terorizēšanu Persijas līcī vai pat sākt militāras mācības, lai uz laiku paralizētu kuģu satiksmi,” teikts “Eurasia Group” paziņojumā.

Ja Hormuza šaurums drošības apdraudējuma dēļ tiktu slēgts, tas būtu būtisks trieciens visas pasaules ekonomikai.

Hormuza šaurums savieno Persijas līci ar Omānas līci. ASV Enerģijas informācijas administrācijas vērtējumā, tas uzskatāms par vienu no nozīmīgākajiem energoresursu transporta punktiem pasaulē.

Kuģu ceļš, kas Hormuza šaurumā spēj uzņemt naftas supertankkuģus, ir vien aptuveni trīs kilometrus plats, kā rezultātā kuģi ar naftu no Persijas līča reģiona valstīm ir spiesti šķērsot gan Irānas, gan Omānas teritoriālos ūdeņus.

Naftas apjoms, kas tiek transportēts caur Hormuza šaurumu, ir iespaidīgs – pasaules ekonomika bez tā nespētu pienācīgi funkcionēt.

Saskaņā ar enerģētikas analīzes uzņēmuma “Vortexa” datiem, caur Hormuza šaurumu laika periodā no 2018.gada sākuma līdz 2018.gada jūnijam tika transportēti vidēji 22,5 miljoni barelu naftas dienā.

Tas atbilst aptuveni 24% no globālā naftas ieguves apjoma attiecīgajā periodā un gandrīz 30% no visas globālās naftas, kas tika transportēta pasaules okeānos.

Caur Hormuzu transportētās naftas apjoms ir aptuveni divas reizes lielāks par ASV naftas ieguves apjomu.

Komentāri (57)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu