Vāc parakstus par iespēju personām ar invaliditāti izvēlēties pensijas veidu (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vīrietis vēro kā ar ceļamkrāna palīdzību tiek uzlikts tornis Rīgas Romas katoļu Sv. Antona baznīcai.
Vīrietis vēro kā ar ceļamkrāna palīdzību tiek uzlikts tornis Rīgas Romas katoļu Sv. Antona baznīcai. Foto: Edijs Pālens/LETA

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par iespēju personām ar invaliditāti izvēlēties pensijas veidu.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Mārīte Vanaga. Viņa mudina likumā paredzēt personām ar invaliditāti tiesības izvēlēties, kādu pensiju tā vēlas saņemt pēc pensionēšanās vecuma iestāšanās.

Viņa pauda, ka, lai invalīds pieprasītu jaunu sociālo pakalpojumu - vecuma pensiju, viņam ir nepieciešams pierādīt 15 vai 20 gadu lielu sociālās apdrošināšanas stāžu, ko par nestrādājošiem invalīdiem veic sabiedrība. Iepriekš, līdz 1996.gadam, invalīdiem bija izvēles tiesības, bet patlaban pretrunīgais likums "Par valsts pensijām" šādas tiesības praktiski izslēdz., norādīts iniciatīvas pieteikumā.

Idejas aprakstā pausts, ka minētais likums nosaka, ka, sasniedzot noteiktu vecumu, invaliditātes pensijas vietā piešķirama vecuma pensija. Vanaga uzskata, ka tas ir pretrunā ar citu šā paša likuma normu, kas paredz personas izvēli par saņemamās pensijas veidu, ja personai "vienlaikus ir tiesības gan uz šajā likumā noteikto valsts pensiju, gan uz pensiju, ko izmaksā no valsts budžeta saskaņā ar citu likumu".

"Likuma "Par valsts pensijām" pārejas noteikumu 19. punkts it kā stimulē invalīdus pāriet uz jaunu valsts vecuma pensiju, bet vēlāk tos pašus invalīdus 17. pants diskriminē, jo, esot vecuma pensionāra statusā, viņš vairs nevar pieprasīt ne invaliditātes pensijas piešķiršanu, ne pārrēķinu uz 2. vai 1.grupu, ja invalīdam ir tikusi piešķirta 3.grupa vai visas minētās grupas uz mūžu," norādīja idejas autore.

Ierosināto pārmaiņu rezultātā tiktu nodrošinātas izvēles iespējas personām ar invaliditāti lemt par pieprasāmo un pašreiz saņemamo pensiju. Tāpat tas novērstu likuma pretrunīgumu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu