Trampa bijušais padomnieks Boltons gatavs liecināt impīčmenta lietā

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais Baltā nama nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons
Bijušais Baltā nama nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons Foto: Reuters/ScanPix

Bijušais Baltā nama nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons pirmdien negaidīti paziņoja, ka viņš ir gatavs liecināt ASV prezidenta Donalda Trampa impīčmenta prāvā Senātā, ja tiktu izsaukts to darīt.

Demokrāti uzskata, ka Boltonam ir tiešas zināšanas, kas varētu apstiprināt Trampam izteiktās apsūdzības par varas ļaunprātīgu izmantošanu un šķēršļu likšanu Kongresam.

Boltons, kuru Tramps septembrī atcēla no amata, tomēr nav publiski izpaudis, vai viņa liecība kaitētu vai palīdzētu prezidentam.

Senāta republikāņu spīkers Mičs Makonels pirmdien paziņoja, ka lēmums par liecinieku izsaukšanu uz impīčmenta prāvu Senātā būtu jāpieņem tikai pēc tās sākuma, kas ir gaidāms šomēnes.

Pārstāvju palātas demokrātu spīkere Nensija Pelosi ir atteikusies nosūtīt Pārstāvju palātas pieņemtos impīčmenta pantus Senātam, kamēr nav pieņemti noteikumi impīčmenta prāvai Senātā.

"Balstoties uz rūpīgām pārdomām un apsvērumiem, es esmu secinājis, ka esmu gatavs liecināt, ja Senāts izdotu pavēsti manai liecināšanai," paziņoja Boltons.

Boltons ir viens no četrām Trampa administrācijas amatpersonām, kuru liecības demokrāti grib uzklausīt impīčmenta prāvā Senātā.

Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi septembra beigās nolēma sākt impīčmenta izmeklēšanu saistībā ar trauksmes cēlāja ziņojumu, ka Tramps jūlijā telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski mēģinājis viņu pierunāt sniegt informāciju par sava politiskā sāncenša Džo Baidena un viņa dēla Hantera darbību Ukrainā. Pastāv bažas, ka Tramps aizturējis militāro palīdzību Ukrainai, lai izdarītu spiedienu uz Kijevu personīga politiska labuma gūšanai.

Visas pazīmes liecina, ka republikāņiem Senātā izdosies apturēt impīčmenta procesu, jo viņiem Senātā ir vairākums, taču tas var kaitēt Trampa reputācijai un negatīvi ietekmēt viņa izredzes tikt pārvēlētam prezidenta amatā novembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu