Valsts kontroliere: Robežsardzē nebūs pārmaiņu, ja priekšnieks neatzīs problēmas (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts kontroliere Elita Krūmiņa
Valsts kontroliere Elita Krūmiņa Foto: Ieva Leiniša/LETA

Valsts robežsardzes (VRS) pašreizējam priekšniekam ir jāatzīst dienesta pārvaldībā iepriekš pieļautās kļūdas, pat ja viņš tajās nav vainojams, jo, tikai apzinoties pastāvošās problēmas, tās varēs atrisināt, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja valsts kontroliere Elita Krūmiņa, komentējot Valsts kontroles (VK) secinājumus par nelikumībām valsts robežas joslas iekārtošanā un uzturēšanā.

Krūmiņa uzsvēra, ka minētajā revīzijā atklājies "ļoti lielas patvaļas piemērs", jo izrādījies, ka ir pārkāpti ļoti plaša spektra normatīvie akti - gan Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likums, gan iepirkumu un būvniecības darbu veikšanu regulējošie normatīvie akti, gan arī elementāri grāmatvedības uzskaites principi. Turklāt valsts robežas joslas ierīkošanas projekts nav pabeigts noteiktajā termiņā un tam, visticamāk, būs nepieciešami vēl papildu līdzekļi, atzīmēja valsts kontroliere.

Viņa norādīja, ka konkrēto personu atbildību noskaidros izmeklēšanas iestādes, taču pašreizējam VRS vadītājam, pat ja viņš nevadīja robežsardzi laikā, kad tika pieļautas plašās nelikumības robežas joslas ierīkošanā, ir jāspēj atzīt problēmas un piedāvāt tām risinājumus.

Valsts kontroliere šaubās, ka vadītājs, kurš nav spējīgs atzīt pārkāpumus, tālāk var darboties produktīvi un lietderīgi. Tas esot būtiski kontekstā ar nākotnē plānotajiem Latvijas-Baltkrievijas robežas joslas izbūves darbiem, jo pastāvot augsts risks, ka līdzīgi pārkāpumi var tikt pieļauti arī tajos.

"Mani pārsteidz arī tas, ko ir paudis tagadējais robežsardzes vadītājs - ka ir bijuši tādi apstākļi, ka, piemēram, nav bijuši Ministru kabineta noteikumi, kas kaut ko regulētu, vai vēl kaut kas tāds. Kur tad tie radīsies, ja viņi paši šo [noteikumu] projektu neizstrādās?" retoriski vaicāja VK vadītāja.

Jau ziņots, ka saskaņā ar VK secinājumiem, ierīkojot Latvijas-Krievijas robežas joslu, vismaz 7,4 miljoni eiro valsts budžeta līdzekļu un mantas izlietoti prettiesiski.

Tāpat VK secinājusi, ka vismaz viens miljons eiro budžeta līdzekļu un mantas prettiesiski izlietoti Latvijas - Igaunijas un Latvijas - Lietuvas robežas joslas uzturēšanā.

Tikmēr VRS kopumā nepiekrīt VK secinājumiem, taču sola uzlabot veicamo darbu pasūtīšanas un kontroles mehānismu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu