Pērn samazinājies pirmreizējo, bet palielinājies kopējais asinsdonoru skaits

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Pērn palielinājies asinsdonoru un asins ziedošanas reižu skaits, audzis pirmreizējo donoru un donoru vidējais vecums, taču samazinājies to donoru skaits, kuri asins ziedo pirmo reizi, informēja Valsts asinsdonoru centra (VADC) pārstāvis Jānis Vecvagars.

Pērn Latvijā asinis ziedotas 53 814 reižu, kas ir par 1813 reizēm vairāk nekā 2018.gadā, sasniedzot augstāko asins ziedošanas reižu skaitu pēdējo astoņu gadu laikā. Tajā pašā laikā par aptuveni 3% palielinājies arī ārstniecības iestāžu pieprasījums pēc asins komponentiem, ko speciālisti skaidro ar pacientu vidējā vecuma palielināšanos un saslimšanu sarežģītības pieaugumu.

Asins ziedošanas reižu skaita palielinājumu būtiski ietekmē asins ziedošanas vietu pieejamība. VADC cenšas būt pēc iespējas tuvāk donoriem, organizējot regulārus izbraukumus uz biroju kompleksiem, reģionu pašvaldībām un kultūras centriem, pagājušā gada laikā notikuši 643 izbraukumi. Donoru vidū īpaši iecienīts ir VADC specializētais autobuss, kas kļuvis par VADC atpazīšanas zīmi, stāstīja Vecvagars. 

Tāpat palielinājies unikālo asinsdonoru skaits - pērn Latvijā vismaz vienu reizi asinis ziedojuši 31 643 cilvēki, kas ir par 398 vairāk nekā gadu iepriekš. Pērn palielinājies aktīvo donoru vidējais vecums, kas pērn bija 37,2 gadi, savukārt 2018.gadā - 36,9 gadi. Tas liecina, ka donoru kustībā vēl nepietiekami aktīvi iesaistās jaunieši, jo pirmo reizi asinis donori dodas ziedot vidēji 30 gadu vecumā, secina VADC. Visaktīvākie donori ir vecuma posmā no 26 līdz 45 gadiem.

Latvijas kopējā donoru demogrāfijā vīriešu ir vairāk nekā puse jeb 53,4%, taču aktīvāk Latvijā vēl joprojām dodas ziedot sievietes - no kopējā asins ziedoto reižu skaita pērn sievietes kopā ziedojušas 28 008 reizes jeb (52%).

VADC direktore Egita Pole uzsver, ka asins ziedošanas darbam nav izmērāma vērtība, jo tas glābj dzīvības. Viņa pateicas ikvienam donoram un donoru kustības atbalstītājam. 

"Saistībā ar populācijas novecošanu lielākajā daļā Eiropas valstu, donoru skaits gadu no gada samazinās, tādēļ mēs varam būt gandarīti, ka Latvijas iedzīvotāji ir tik atsaucīgi. Donoru kustība nav kampaņveidīga, donori ir nepieciešami katru dienu, jo nekad nezinām, cik smags pacients jau nākamajā mirklī būs jāglābj ar kāda vai pat vairāku donoru palīdzību, tādēļ ceram uz cilvēku atsaucību arī 2020.gadā," pauda Pole.

VADC šogad turpinās aktīvas donoru piesaistes kampaņas un tuvākajā nākotnē plāno attīstīt donoru portālu, kas dos iespēju aktīvāk donoriem sekot līdzi savam asins ziedošanas kalendāram un izmeklējumu rezultātiem, kā arī sniegs atgriezenisko informāciju, kad konkrētā donora ziedotās asinis dosies pie pacienta, stāstīja Vecvagars.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu