Kāda atšķirība starp cepampulveri un dzeramo sodu? (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Gatavojot bieži vien nāksies saskarties ar tādām sastāvdaļām kā cepampulveris vai dzeramā soda. Varētu šķist, ka abi baltie pulverīši veic vienu un to pašu funkciju, tomēr tā nebūs taisnība.  

Dzeramo sodu vai cepampulveri mēdz pievienot konditorejas izstrādājumiem ar mērķi tos padarīt gaisīgākus un mīkstākus. Abi šie komponenti savstarpēji veic ļoti līdzīgas darbības, bet nav gluži viens un tas pats. 

Dzeramā soda ir ķīmiska viela, nātrija hidrogēnkarbonāts. Šī ir bāziska viela, tāpēc nonākot saskarē ar skābu vielu, piemēram, kausēta sviesta un piena mikstūru, jogurtu, brūno cukuru vai etiķi, soda rada gaisa burbulīšus, kas savukārt rada biskvīta mīksto struktūru. 

Taču cepamais pulveris jau ir vairāku ķīmisku vielu sajaukums - parasti tas satur dzeramo sodu un divas skābes, monokalcija fosfātu un nātrija alumīnija sulfātu. Abas šīs vielas ir paredzētas raudzēšanas paildzināšanai. Monokalcija fosfāts reaģē ar sodu brīdī, kad cepampulveris tiek iemaisīts mīklā, bet pēcāk, kad biskvīts atrodas cepeškrāsnī, uz siltumu sāk reaģēt nātrija alumīnija sulfāts, kas rada vēl papildu burbulīšus konditorejas izstrādājumam.  

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu