Indijas Augstākā tiesa liek pārskatīt ierobežojumus Kašmirā

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Indijas Augstākā tiesa piektdien nolēmusi, ka valdībai nedēļas laikā ir jāpārskata visi ierobežojumi Indijas kontrolētajā Kašmirā, tostarp interneta pakalpojumu apturēšana, atzīstot, ka tāda veida pasākumi pielīdzināmi ļaunprātīgai varas izmantošanai.

Advokāts Vrinda Grovers norādīja, ka Augstākā tiesa jau augustā valdībai uzdeva publicēt visus rīkojumus par ierobežojumiem, kas tika ieviesti Kašmirā pēc tam, kad Indijas premjera Narendras Modi nacionālistiskā hinduistu valdība atcēla pārsvarā musulmaņu apdzīvotā reģiona daļējo autonomiju.

Tiesa secināja, ka interneta bloķēšana ietekmē preses brīvību, un tādējādi arī runas brīvību.

Ar prasību tiesā vērsās opozīcijā esošās Kongresa partijas līderis Gulams Nabi Azads un laikraksta "The Kashmir Times" redaktors Anuradha Basins.

Kongresa partija tiesas spriedumu raksturoja kā "2020.gada pirmo lielo triecienu Modi valdības nelikumīgajām darbībām".

Azads uzsvēra, ka Kašmiras iedzīvotāji gaidīja šādu spriedumu.

1.janvārī Indijas varasiestādes paziņoja, ka piekļuve internetam tiks nodrošināta 80 valsts slimnīcās Kašmiras ielejā.

Ziņu aģentūra "The Press Trust of India" vēsta, ka Augstākās tiesas piektdienas spriedumā varasiestādēm uzdots atjaunot piekļuvi internetam būtisko pakalpojumu sniedzējiem, piemēram, slimnīcām un izglītības iestādēm.

Basins norādījis, ka ierobežojumi ir kaitējuši medijiem, pamata pakalpojumiem un pat ģimeņu saziņai, tādējādi radot cilvēkiem neaprakstāmas problēmas.

Indijas ģenerālprokurors Tušars Mehta, kurš tiesā pārstāvēja valsts intereses, uzstāja, ka varasiestādes rīkojās atbilstoši izlūkošanas un armijas sniegtajai informācijai, ka sociālajos medijos tiek izplatīti nomelnojoši materiāli un runas, kā arī viltus stāsti, foto un videomateriāli.

Mahta tiesā norādīja, ka "modernais terorisms lielā mērā paļaujas uz internetu" un uzskata sociālos medijus par iedarbīgāko ieroci.

Kopš Kašmiras īpašā statusa atcelšanas augustā gan ir mīkstināta daļa ierobežojumu, atcelta ceļu bloķēšana un atjaunoti fiksētie un mobilie telefonu sakari, tomēr internets reģionā joprojām nav pieejams.

Amatpersonas aicinājušas skolēnus atgriezties izglītības iestādēs un uzņēmumus atsākt darbu, tomēr reģiona politiskie līderi joprojām ir aizturēti vai apcietināti.

Kašmira ir sadalīta starp Indiju un Pakistānu, taču abas pretendē uz visu Kašmiras teritoriju. Kopš 1947.gada, kad beidzās Lielbritānijas koloniālā pārvalde, Kašmiras dēļ starp Indiju un Pakistānu izcēlušies jau divi kari.

Spriedze Deli un Islamabadas starpā vēl vairāk pieaugusi kopš 5.augusta, kad Indijas valdība atcēla Kašmiras īpašo statusu un pieņēma lēmumu par štata sadalīšanu. Reģionā tika noteikta komandantstunda, kā arī atslēgti telefonsakari un piekļuve internetam.

Kopš tā laika Kašmirā izvietoti tūkstošiem karavīru un aizturēti simtiem politisko aktīvistu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu