Saistībā ar Kuršu jomas piesārņošanas skandālu Lietuvas prezidents simboliski atsakās no "Grigeo" vadītāja priekšvēlēšanu atbalsta

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Reaģējot uz skandālu ap piesārņojumu, ko Kuršu jomā, iespējams, apzināti, ieplūdinājis Lietuvas kartona un higiēnas papīra ražotāja "Grigeo" meitasuzņēmums "Grigeo Klaipeda", prezidents Gitanss Nausēda nolēmis simboliski atteikties no atbalsta, ko viņa priekšvēlēšanu kampaņai piešķīris "Grigeo" prezidents un lielākais akcionārs Gintauts Pangonis, un pārskaitīt attiecīgu summu Klaipēdas Jūras pētniecības institūtam.

Par to ziņu aģentūru BNS informējis prezidenta preses sekretārs Antans Bubnelis, norādot, ka institūts izteicis gatavību iesaistīties iespējamā "Grigeo Klaipeda" radītā piesārņojuma ietekmes pētīšanā Kuršu jomā un Baltijas jūras piekrastē.

Pēc viņa teiktā, prezidents ir cieši pārliecināts, ka jebkāds ar Lietuvas vides piesārņošanu saistīts fakts jāvērtē principiāli un atbildīgajām institūcijām jādara viss iespējamais, lai vainīgie nevarētu izvairīties no atbildības un videi nodarītais zaudējums tiktu atlīdzināts.

Pirms pagājušā gada pavasarī notikušajām Lietuvas prezidenta vēlēšanām Pangonis neatkarīgā kandidāta Nausēdas priekšvēlēšanu kampaņai bija piešķīris 4000 eiro, bet Seima opozīcijā esošās konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" izvirzītās kandidātes Ingrīdas Šimonītes atbalstam - 1500 eiro. Vēlēšanu otrajā kārtā Nausēda uzvarēja Šimonīti ar divkāršu balsu pārsvaru.

Arī tēvzemieši uz piesārņojuma skandālu reaģējuši ar līdzīgu soli, norādot, ka atteiksies no Pangoņa atbalsta viņu kandidātei Eiropas Parlamenta vēlēšanās Laimai Andriķienei 8500 eiro apmērā un līdzvērtīgu summu atvēlēs sabiedriskās organizācijas "Laša dienasgrāmata" iniciatīvai, kas paredz veicināt Kuršu jomas zivju resursu atveseļošanu.

Kā norādījis partijas priekšsēdētājs Gabrieļus Landsberģis, kompānijas "Grigeo" un atbildīgo amatpersonu darbības radījušas "nepiedodamu kaitējumu dabai un cilvēkiem, kuriem ilgus gadus nācies paciest uzņēma izplatīto smaku un, iespējams, arī kaitējumu veselībai".

"Tīru un veselīgu vidi, tīru Kuršu jomu un Baltijas jūru mēs uzskatām par sevišķi svarīgu mērķi, tādēļ nolēmām tos līdzekļus, ko bijušās EP deputātes Andriķienes priekšvēlēšanu kampaņas atbalstam pārskaitījis "Grigeo" prezidents Gintauts Pangonis, ziedot sabiedrībai un dabai," viņš uzsvēris.

Jau ziņots, ka Lietuvas tiesībsargājošās iestādes naktī uz otrdienu rīkoja vērienīgu operāciju Klaipēdas uzņēmuma attīrīšanas iekārtu teritorijā, kurā piedalījās arī vides dienestu darbinieki un citu jomu speciālisti. Kad pārbaudē atklājās, ka notekūdeņu noplūdināšanai izveidoti īpaši apvedceļi, pa kuriem lielākā daļa no tiem, apejot attīrīšanas iekārtas, nonāk Kuršu jomā, prokuratūra sāka izmeklēšanu pret kartona ražotāju "Grigeo Klaipeda".

"Grigeo" prezidents atzinis, ka Kuršu jomā ieplūduši bioloģiski neattīrīti notekūdeņi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu