"Nāvi diktatoram." Irānā notiek protesti; valdība noliedz šaušanu uz demonstrantiem (11)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: MORTEZA NIKOUBAZL/SIPA / MORTEZA NIKOUBAZL/SIPA

Teherānas atzīšanās, ka tā kļūdas dēļ notriekusi Ukrainas pasažieru lidmašīnu, novedusi pie protestiem Irānā. Irānas policija pirmdien noliedza medijos izskanējušās ziņas, ka uz protestētājiem raidīti šāvieni, vēsta "Reuters".

Irānas protesti ir jaunākais pavērsiens lielākajā eskalācijā starp ASV un Irānu kopš 1979.gada, kad tika sagrābta ASV vēstniecība Teherānā. 

Irāna pagājušonedēļ atzina, ka "kļūdas dēļ" notrieca Ukrainas aviokompānijas "Ukraine International Airlines" pasažieru lidmašīnu, kurā atradās 176 cilvēki.

Lidmašīna tika notriekta dažas stundas pēc Irānas raķešu trieciena ASV bāzēm Irākā, kas bija sarīkots, atbildot uz 3.janvāra operāciju, kurā tika nogalināts ietekmīgais Irānas ģenerālis Kasems Soleimani.

Pēc Irānas varasiestāžu atzīšanās Teherānā sākās protesti vairāku dienu garumā. Svētdien sociālajos tīklos parādījās video no Azadi laukuma Teherānā, kuros bija dzirdami šāvieni un redzamas asinis, kā arī tas, kā tiek nesti ievainotie. Citos video bija redzams, kā policija sit protestētājus ar stekiem, ziņo "Reuters".

"Nāvi diktatoram," protestētāji kliedz kādā citā video, kas apceļojis sociālos tīklus.

"Viņi melo, ka mūsu ienaidnieks ir Amerika; mūsu ienaidnieks ir tepat," skandēja protestētāji pie augstskolas Teherānā.

Aģentūra "Reuters" norāda, ka nevarot apliecināt video autentiskumu, taču Irānas valdības kontrolētie mediji ziņojuši par sestdienas un svētdienas protestiem. Irāna tikmēr noraidījusi apsūdzības, ka uz protestētājiem šauts.

"Policija pavisam noteikti nešāva protestos, jo galvaspilsētas policistiem dots rīkojums izrādīt savaldību," norāda Teherānas policijas vadītājs Hoseins Rahimi.

Irānā novembrī notika asiņaini protesti, kuros tika nogalināti vairāki simti demonstrantu.

Irānas ekonomiku iedragājušas tai uzliktās ASV sankcijas. Sabiedrības neapmierinātība izpaužas iedzīvotāju protestos; tādi notiek arī Irākā un Libānā, kur valdībā ir Irānas atbalstītie bruņotie grupējumi.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu