Ušakovs Burovu nosauc par meli un divkosi, aicina koalīciju novērst pašatlaišanos (17)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs
Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs Foto: Ieva Leiniša/LETA

 Eiropas Parlamenta (EP) deputāts un bijušais Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) asi kritizē esošo Rīgas mēru Oļegu Burovu (GKR) un aicina koalīciju nostrādāt vēl atlikušo laiku domē, nevis pašatlaisties, ko cenšoties panākt Burovs.

Ušakovs pauda viedokli, ka Rīgas domes deputātiem esot divas iespējas, kā pārvarēt pašreizējo krīzi: "viena - sarežģīta un godīga, otra - ātra un gļēva". "Sarežģīti un godīgi - vienoties un kopā plecu pie pleca nostrādāt tik, cik būs iespējams. Pusotru mēnesi, pusotru gadu. Rīdzinieki 2017.gadā ievēlēja deputātus no bloka "Saskaņa"/"Gods kalpot Rīgai" (GKR) tieši tāpēc, lai viņi strādātu. Tad godam nostrādāsim atlikušo laiku, pēc iespējas vairāk izpildot dotos solījumus, un aizstāvēsim to, ko pēdējo desmit gadu laikā spējām izdarīt," aicina Ušakovs.

Runājot par "ātro un gļēvo iespēju", Uškova ieskatā, tā būtu nevienoties, "personiskās intereses likt augstāk par visu, atmest ar roku uz saviem vēlētājiem un pašiem "atlaisties"". "Pie viena arī uz nezināmu laiku atvadīties no cerības saglabāt Rīgu kā pilsētu, kurā pensionāri sabiedriskajā transportā brauc bez maksas, bērni saņem brīvpusdienas, latvieši un nelatvieši strādā kopā, nevis strīdas," izteicies Ušakovs.

Ušakovs pārmet Burovam, ka tas esot izvēlējies otro ceļu "muļķības vai nekrietnības" dēļ. Pēc viņa vārdiem, tiekot likvidēts viss, ko esot izdevies paveikt iepriekš. "Tas viss, ko jūs, deputāti no "Saskaņas" un GKR šajos desmit gados paveicāt! Nonācis pat tik tālu, ka mērs publiski aicina atcelt brīvpusdienas skolās! Zināt, kādēļ? Tāpēc, ka viņa bērniem, kā viņš saka, bezmaksas pusdienas nav vajadzīgas," Burovu kritizē Ušakovs.

Ušakovam neesot šaubu, ka Burovs speciāli piespēlējot par pašvaldību jautājumiem atbildīgajam ministram Jurim Pūcem (AP) un darot visu, lai Rīgas dome "absolūti prettiesiski tiktu atlaista". "Lūk, tāda Mata Hari pašlaik vada galvaspilsētu," Burovu peļ Ušakovs.

"Pilsētu, īpaši krīzes apstākļos, nevar vadīt cilvēks, kurš ir kļuvis par mēru vienīgi tāpēc, ka iepriekšējos desmit gadus veiksmīgi nēsājis čemodānus aiz vajadzīgajiem cilvēkiem. Aiz tiem, kam vajag," uzskata Ušakovs, "pilsētu nevar vadīt cilvēks, kura vārds jau ir kļuvis par etalonu divkosībai un meliem. Īpaši skaļi un jautri gribas smieties par pašreizējā mēra paziņojumiem par viņa dziļo naidu pret korupciju, shēmām un aizkulišu vienošanos. Pornoaktrises, kad runā par morāli, izklausās daudz patiesāk un ticamāk."

"Neskatoties uz visu notiekošo, es joprojām palieku optimists. Es turpinu ticēt, ka labi cilvēki sarežģītās situācijās var apvienoties un dot pretsparu sliktiem cilvēkiem. Tāpēc šodien es gribu novēlēt spēku un veiksmi visiem saviem kolēģiem un draugiem no S un GKR. Mēs nekad nebaidījāmies pieņem sarežģītus un godīgus lēmumus. Lai mums izdodas arī šoreiz," novēl Ušakovs.

Kā ziņots, šodien pēc GKR frakcijas sēdes partijas priekšsēdētājs Andris Ameriks (GKR) pavēstīja, ka GKR neplāno piekrist koalīcijas partneru piedāvājumam un nebalsos par Rīgas domes priekšsēdētāja Burova nomaiņu.

Līdz ar to "Saskaņai" un blokam "Rīgai" bez opozicionāriem nav pietiekami balsu mēra gāšanai, jo kopā abos spēkos ir 20 deputāti, taču šo lēmumu pieņemšanai nepieciešama vismaz 31 balss.

Ameriks sacīja, ka aicinās koalīcijas partnerus atsaukt iesniegtos parakstus par Burova atstādināšanu un aicinās turpināt darbu kopā. "Mums ir svarīgi nevis koncentrēties uz personālijām, bet kopīgu darbu, ko no mums sagaida sabiedrība - budžeta pieņemšanu un konkrētu nozaru darbu," pauda politiķis.

Ameriks partijas vārdā atvainojās visiem tiem koalīcijas partneriem, "kuri uzskata, ka viņiem ir nodarīts pāri", aicinot darbu turpināt un norādot, ka gan Burovam, gan abiem vicemēriem amats būtu jāsaglabā. Viņš arī norādīja, ka GKR neredz nevienu punktu, kurš koalīcijas līgumā būtu pārkāpts.

Tuvākajās dienās koalīciju veidojošie spēki mēģināšot atkārtoti satikties, izrunāt visas pretenzijas un rast kopīgu valodu, lai darbu turpinātu.

Arī pats Burovs sacīja, ka, viņaprāt, viņa vadītā koalīcijas kuģa nosaukums nav "Titāniks" un, ka koalīcija var turpināt strādāt, "noņemot liekās emocijas". Viņš norādīja, ka ir gatavs uz kompromisiem, taču tikai tādiem, par kuriem var atklāti stāstīt sabiedrībai un kuri nav panākti slepenās vienošanās.

Opozicionārs Viesturs Zeps (LA) aģentūrai LETA sacīja, ka opozīcija vēl nav iesniegusi parakstus par abu vicemēru atlaišanu, taču tas varētu notikt tuvākajās dienās. Pēc viņa teiktā, kamēr nav skaidrs, vai vicemēriem ir atbalsts amatu saglabāšanai, opozīcija pagaidām nav arī lēmusi, kā balsotu jautājumā par Burova iespējamu nomaiņu.

GKR pārstāvji sacīja, ka pagaidām nav redzējuši pieprasījumus lemt par vicemēru atlaišanu, tādēļ nevar arī komentēt, kā šajā jautājumā balsotu.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā partijas "Saskaņa" un deputātu bloka "Rīgai" politiķi paziņoja, ka, lai gan koalīciju atstāt neplāno, viņi uzstās uz Burova nomaiņu, jo nespēj ar viņu sastrādāties.

Galvenās nesaskaņas partneru vidū saistītas ar to, ka Burovs "vienpersoniski uzņēmies" koalīcijas vadību un lēmumu pieņemšanā nekonsultējas ar saviem partneriem.

"Saskaņa" un deputātu grupa "Rīgai" bija gatavi turpināt sadarbību ar GKR, paliekot koalīcijā.

Tikmēr opozicionāri vienojušies sākotnēji rosināt abu vicemēru - Druvja Kleina un Annas Vladovas (S) - atstādināšanu no amata, lai gadījumā, ja Burovs krēslu zaudē, neviens no viņiem nepaliktu par mēra pienākumu izpildītāju.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu