Demokrātu debatēs Sanderss kritizē Baidenu par atbalstu karam Irākā (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Džo Baidens
Džo Baidens Foto: AFP/SCANPIX

ASV Demokrātiskās partijas prezidenta amata kandidātu debatēs otrdien Bērnijs Sanderss kritizēja bijušo ASV viceprezidentu Džo Baidenu par atbalstu ASV iebrukumam Irākā.

Seši kandidāti, kas piedalījās pēdējās debatēs pirms demokrātu priekšvēlēšanām Aiovā, sacentās par to, kuram ir labākā izpratne par ārpolitiku un kurš būtu labāks prezidents un attiecīgi ASV bruņoto spēku komandieris.

Sanderss sacīja, ka viņš iebildis pret Irākas karu, kas bija "balstīs uz meliem", bet Baidens devis tam zaļo gaismu.

"Es domāju, ka viņi melo. Es viņiem ne mirkli neticēju. Džo to redzēja citādāk," sacīja Sanderss, runājot par Džordža Buša administrācijas pamatojumu intervencei Irākā.

Baidens sacīja, ka jau pirms vairākiem gadiem atzinis, ka karot bija kļūda, bet izvairījās iesaistīties konfrontācijā ar Sandersu par Irāku.

Tā vietā Baidens aicināja atstāt īpašos spēkus un zināmu karavīru skaitu Tuvajos Austrumos, lai patrulētu Persijas līcī, kamēr Sanderss un Masačūsetsas senatore Elizabete Vorena, kas arī pretendē uz demokrātu Baltā nama nomināciju, aicināja atsaukt mājās visus amerikāņu spēkus.

"Es domāju, ka mums jāizved savi karavīri," sacīja Vorena.

ASV prezidenta vēlēšanas paredzētas 3.novembrī. 

Demokrātu partijas priekšvēlēšanas sāksies 3.februārī Aiovas štatā, bet pagaidām neviens no kandidātiem nav izvirzījies pārliecinošā vadībā cīņā par Demokrātu partijas nomināciju prezidenta amatam.

Sabiedriskās domas aptaujās pašreiz vislabāk veicas 77 gadus vecajam Baidenam un Sandersam, bet abiem cieši pa pēdām seko bijušais Indianas štata Sautbendas mērs Pīts Būtidžedžs un Vorena.

Debatēs Aiovas galvaspilsētā Demoinā piedalījās arī Minesotas senatore Eimija Klobušara un miljardieris un vides aktīvists Toms Steijers.

Sagaidāms, ka pirms demokrātu priekšvēlēšanām Aiovā visi kandidāti mēģinās panākt izrāvienu savās kampaņās.

Galēji kreisi noskaņotie Vorena un Sanderss, kuri līdz šim izvairījušies no atklātas konfrontācijas, kopš pirmdienas nokāpuši no šīs takas.

Telekanāls CNN ziņoja, ka Sanderss 2018.gadā privātas tikšanās laikā sacījis Vorenai, ka netic tam, ka sieviete varētu vēlēšanās sakaut Trampu.

78 gadus vecais Sanderss nodēvēja CNN ziņoto par smieklīgu, bet Vorena paziņoja, ka Sanderss viņai tā tiešām ir sacījis.

Debatēs Sanderss noliedza, ka būtu to teicis, bet Vorena norādīja, ka nepiekrīt Sandersa apgalvojumam.

"Bērnijs ir mans draugs, un es neesmu šeit, lai cīnītos ar Bērniju. Bet šis jautājums par to, vai sieviete var vai nevar būt prezidente, ir aktualizēts, un pienācis laiks mums tam pievērsties," sacīja Vorena.

Sanderss tikmēr ķēries pie Baidena kritizēšanas, otrdien publiskojot trīs minūšu garu video, kurā uzbrūk Baidenam par viņa atbalstu karam Irākā, "katastrofiskiem" tirdzniecības līgumiem un seniem aicinājumiem samazināt finansējumu sociālās drošības garantijām.

"Es vienkārši nedomāju, ka Baidena pagātne dos enerģiju, kas mums nepieciešama Trampa sakaušanai," tvītoja Sabderss.

Tramps savukārt mītiņā Viskonsinas štatā nodēvēja Sandersu par "nejauku puisi" un izsmēja Baidenu par atmiņas traucējumiem.

"Man jums jāsaka, ka viņiem debatēs nav labi veicies," paziņoja Tramps.

Kandidātu debates riskē aizēnot impīčemta process. Ja Trampa impīčmenta prāva sāksies nākamajā nedēļā, kā tiek gaidīts, četriem kandidātiem nāksies palikt Vašingtonā un piedalīties šajā prāvā, kas liegs viņiem iespēju cīnīties par neizlēmušo vēlētāju balsīm.

Aiovā sabiedriskās domas aptaujā Baidenu atbalsta 20,7% respondentu. Sanderss, Būtidžedžs un Vorena no Baidena atpaliek par nepilniem pieciem procentpunktiem.  Klobušaru atbalsta 7% aptaujāto, bet Steijeru - 2,7%, liecina politikas ziņu un aptauju datu apstrādes platformas "RealClearPolitics" veiktie aprēķini par dažādu sabiedriskās domas aptauju vidējo rezultātu.

Taču sacensība ir spraiga un panākumi mainīgi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu