Mājas uzkopšana pēc gripas: kas jāzina

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Gripa ir ārkārtīgi nepatīkama un bīstama slimība, tāpēc no tās ir labāk izvairīties kā no uguns. Diemžēl slimība nevienu nesaudzē un katru gadu kādam nākas ar to saskarties. Lai nepieļautu tuvinieku saslimšanu, kārtīgi attīri mājokli pēc izveseļošanās. 

Gripa ir bīstama un sevišķi lipīga vīrusu infekcija, kas var izraisīt nopietnas komplikācijas atsevišķām cilvēku grupām, piemēram, grūtniecēm, bērniem, sirmgalvjiem, cilvēkiem ar pazeminātu imunitāti. Tomēr, ja izdodas veiksmīgi atveseļoties, neaplipinot tuviniekus, pēc slimošanas mājas uzkopšana un dezinficēšana ir vitāli svarīga lieta, vēsta portāls "How Stuff Works".

Foto: Unsplash

Mājas tekstils - veļasmašīnā

Jau slimošanas laikā centies mazgāt visus mājas tekstilus, kurus skar slimnieks, tie ir trauku dvieļi, gultasveļa, dvieļi, auduma lupatiņas, drēbes. Arī pēc slimošanas apģērbu un citu mājas tekstilu ir ieteicams izmazgāt laicīgāk, nekā tos ir ierasts nomainīt pret svaigiem. Mazgājot tekstilu pēc slimošanas, centies veļasmašīnā uzstādīt augstāko mazgāšanas temperatūru. Ideālā gadījumā izmazgā arī segu un spilvenus, kurus izmantojis slimnieks. 

Neaizmirsti mazgāt rokas

Regulāra roku mazgāšana samazina inficēšanās risku par 16 līdz 21%, vēsta organizācijas "Global Hand washing" 2017. gada dati. Rūpējoties par slimnieku, roku mazgāšanai ir vitāla nozīme, it īpaši, ja pēc aprūpēšanas dodies gatavot ēst vai spēlēties ar bērniem. 

Foto: Unsplash

Attīri cietās virsmas

Gripas vīrusa daļiņas uz dažādām cietām virsmām var nodzīvot līdz pat 48 stundām, piemēram, uz gaismas slēdžiem, nerūsējošā tērauda rokturiem vai virsmām, dažādu materiālu galdiem un virsmām. Savukārt vēdera gripas jeb norovīrusa daļiņas uz virsmām var saglabāties pat divas nedēļas, tāpēc mājas tīrīšana šajā gadījumā ir obligāta. 

Lai attīrītu virsmas, ņem talkā speciālu dezinficējošu līdzekli vai atšķaidi ūdenī balinātāju. Apsmidzini ar līdzekli virsmas un ļauj tam iedarboties trīs minūtes. Pēc tam noslauki līdzekli ar mitru un tīru kokvilnas lupatu. Tāpat neaizmirsti par traukiem un virtuves piederumiem, kurus izmantojis slimnieks, - tos labākajā gadījumā nomazgā trauku mašīnā vai arī, pirms atgriez tos pārējo ģimenes trauku rotācijā, izmazgā ar dezinficējošu līdzekli.  

Dziļā dezinfekcija vannasistabā un tualetē

Noteikti neaizmirsti attīrīt vannasistabu un tualeti, it īpaši, ja kāds ir izslimojis vēdera vīrusu. Izmazgā dvieļus, paklājiņus, halātus un citus piederumus, ar dezinficējošu līdzekli attīri santehniku, īpašu uzmanību pievēršot tualetes podam, attīrot katru tā sīkumu - podziņas, vāku, brilli. Tāpat ieteicams izmazgāt zobu birstīšu trauku un nomainīt zobu birstes, ja tās stāvējušas vienā traukā ar slimnieka birsti. 

Foto: Unsplash

Arī guļamistabā

Tiklīdz gripa sāk atkāpties, nomaini gultas veļu, pidžamas, izmazgā bērnu rotaļlietas, dezinficē planšetes, TV pultis, grāmatas un citus priekšmetus, kas atrodas uz naktsskapīša. Noteikti pievērs uzmanību mēbelēm, uz kurām stāvējuši slimnieka trauki un medikamentu kastītes, piemēram, skapīšiem, galdiņiem, paplātēm.

Ņem vērā - visas telpas ik dienu, gan slimošanas laikā, gan pēc slimošanas, ir kārtīgi jāvēdina. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu