“SpaceX” satelīti varētu eksistenciāli apdraudēt astronomiju (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

6. janvārī kompānija “SpaceX” kosmosā palaida vēl 60 “Starlink” satelītus, palielinot to skaitu Zemes orbītā jau līdz 180. Tomēr tas ir nieks, salīdzinot ar nākotnes plāniem, proti, Zemes orbītā plānots nogādāt 42 tūkstošus sīko satelītu, lai, kā saka Īlons Masks, internets beidzot būtu pieejams visos pasaules nostūros. Tomēr šie satelīti var kaitēt astronomijai.

Sākumā satelīti naksnīgajās debesīs parādās kā spilgtu punktu līnija. Dažas nedēļas pēc pacelšanās kosmosā satelīti ir redzami ar neapbruņotu aci, tomēr vēlāk kļūst arvien blāvāki, ieejot tālāk orbītā. Beigu beigās tos iespējams saskatīt tikai ar teleskopu.

Kad satelīti nonāk teleskopa redzeslokā, tie izraisa spilgtas svītras debesu attēlos, aptumšojot visu citu, kas varētu atrasties aiz šiem satelītiem, rakstīts vietnē "NewScientist".

“Tas, kas visus (gan astronomus, gan “SpaceX”) pārsteidza, bija, cik spoži ir šie satelīti,” teica astronoms Patriks Sitzers.

Lai nomierinātu satrauktos astronomus, “SpaceX” pašlaik testē satelītu, kas ir nedaudz atšķirīgs no iepriekšējiem. Tas tika iekļauts pēdējā satelītu partijā, kas nogādāta orbītā, un ir daļējie ieskauts tumšā materiālā, lai nebūtu tik spīdīgs un redzams teleskopu attēlos. Pagaidām gan vēl nav zināms, cik labi tas darbojas.

Lovela observatorijas Arizonā astronoms Džefrijs Halls stāstīja, ka “SpaceX” nevairās sadarboties un komunicēt šajā jautājumā, tomēr viņi vēl nav izdomājuši risinājumu problēmai.

Tomēr astronomu problēma neapstājas tikai pie “SpaceX”, jo vairākas citas kompānijas strādā pie milzīgām satelītu kopām, ko izvietot Zemes orbītā.

“SpaceX” satelītus kosmosā sāka sūtīt, vēl pirms tika pamanīta šī problēma, bet, ja reiz satelīts nonācis orbītā, atpakaļceļa vairs nav.

2020. gadā kosmosā plānots palaist vairāk nekā 1500 “Starlink” satelītus, tāpēc astronomi cer, ka problēma drīz tiks atrisināta.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu