Kosmosa attīrīšanai no bīstamiem atkritumiem nepieciešama aktīvāka rīcība

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēks un zvaigznes. Ilustratīvs attēls.
Cilvēks un zvaigznes. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Kosmosa attīrīšanai no bīstamiem atkritumiem nepieciešama aktīvāka rīcība, trešdien paziņoja Eiropas Kosmosa aģentūras (ESA) ģenerāldirektors Jans Verners.

Simtiem vai pat tūkstošiem orbitālo satelītu savienojumu izstrāde nozīmē to, ka būs vajadzīga "kosmosa satiksmes pārvalde" atkritumiem, norādīja Verners.

Šobrīd vairākas kompānijas īsteno programmas satelītu savienojumu izvietošanai orbītā, lai nodrošinātu bezvadu internetu jebkurā vietā uz Zemes. ASV privātā kosmisko lidojumu uzņēmuma "SpaceX" projektā "Starlink" plānots līdz 20.gadu vidum nogādāt orbītā 12 000 satelītu, bet nākotnē to skaits var sasniegt pat 42 000.

ESA operāciju vadītājs Rolfs Densings pavēstīja, ka ESA varētu būt atbildīga par 5% no esošajiem kosmosa atkritumiem.

Pēc viņa teiktā, līdz 30.gadiem ESA plāno no orbītas aizvākt vairāk atkritumu nekā rada.

Šobrīd ESA plāno kopīgu misiju ar komerciālu konsorciju, lai sāktu atkritumu savākšanu kosmosā.

Misiju "ClearSpace 1", kas būs pirmā tāda veida misija, paredzēts veikt 2025.gadā kopīgi ar konsorciju, kuru vada Šveices jaunuzņēmums "Clear Space".

Projekta budžets tiek lēsts ap 120 miljoniem eiro.

Gatavošanās projektam sāksies martā. Mērķis ir nogādāt orbītā zondi, kas notvers daļu vecas ESA raķetes un nogādās to zemākā orbītā, lai tā sadegtu Zemes atmosfērā.

Zondes pēc tam sagrābs lielākus kosmosa atkritumu fragmentus.

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) seko līdzi aptuveni 23 000 kosmisko atkritumu gabaliem. Aptuveni trešā daļa no tiem radās 2007.gadā, kad Ķīna veica izmēģinājumu ar satelīta notriekšanu, un 2009.gadā, kad sadūrās ASV un Krievijas sakaru satelīti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu