Zemestrīce, kas aizslaucīja 6400 dzīvības: Japānā piemin Kobes traģēdiju

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: JIJI PRESS / AFP

Japānā piektdien tiek pieminēti tūkstošiem cilvēku, kas 1995.gadā gāja bojā postošajā zemestrīcē valsts rietumu piekrastes ostas pilsētā Kobē un tās apkārtnē.

Vietējie iedzīvotāji un upuru tuvinieki plkst. 5.46 ievēroja klusuma brīdi. Šajā laikā pirms 25 gadiem apkaimi satricināja 7,3 magnitūdu zemestrīce.

Higasi-Juenci parkā Kobē upuru piemiņai tika izvietoti ap 5000 bambusa laternu, veidojot zemestrīces datuma skaitļus "1.17".

Foto: AP/Scanpix

Piemiņas pasākumu parkā apmeklēja Japānas kroņprincis Fumihito un kroņprincese Kiko.

Zemestrīcē un tai sekojošajā ugunsgrēkā gāja bojā 6434 cilvēki, kas bija lielākais upuru skaits pēckara Japānā līdz 2011.gada zemestrīcei un cunami valsts ziemeļaustrumos, kur tika zaudēti apmēram 18 500 dzīvību.

Par daudzu cilvēku nāvi Kobē tika vainota nespēja ātrāk ierobežot ugunsgrēku.

Liesmas iznīcināja ap 7000 māju, liecina pašvaldības dati. Katastrofa izraisīja postījumus desmit triljonu jenu (81 miljarda eiro) apmērā, liecina aplēses.

Foto: JIJI PRESS / AFP

Reaģējot uz varasiestāžu lēno un neefektīvo rīcību, pēc zemestrīces daudzi iedzīvotāji kā brīvprātīgie devās uz nopostītajiem rajoniem, lai gan tolaik brīvprātīgo jēdziens lielākajā daļā Japānas nebija zināms.

Zemestrīces Japānā ir bieža parādība, jo tas ir viens no seismiski visaktīvākajiem reģioniem pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu