Putins pret konstitūciju: no "nekādā gadījumā" līdz "varbūt" un "jāmaina" (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas prezidents Vladimirs Putins šonedēļ ierosināja apjomīgākās izmaiņas Krievijas konstitūcijā, kopš valsts pamatlikuma pieņemšanas 1993.gadā. Krievijas medijs “Meduza” atskatās uz to, ka divdesmit Putina valdīšanas gados mainījusies viņa attieksme pret konstitūcijas grozīšanu.

2001.gads: Neko mainīt nevajag

“Konstitūcijas pamatu pārskatīšana ir līdzvērtīga valsts uzbūves pamatu pārskatīšanai, bet tās revīzija, ko diktē politiska konjunktūra ir taisns ceļš uz varas krīzi,” 2001.gadā izteicās Putins.

2003.gads: Neko mainīt nevajag

“Stingra konstitūcijas ievērošana ir pamatā valsts veiksmīgai attīstībai un pilsoniskajai saskaņai sabiedrībā. Konstitūcijas resursi ne tuvu nav izsmelti – tas būtu jāatceras tiem, kas mēģina spekulēt par iespējamo pamatlikuma grozīšanu,” divus gadus vēlāk paziņoja Putins.

2005.gads: Nekādos apstākļos neko nemainīt

“Stabilitāte valstī un sabiedrībā nav nodrošināma citā veidā kā vien ar likumdošanas un valsts pamatlikuma stabilitāti. Tāpēc es neplānoju nekādos apstākļos mainīt konstitūciju,” Putins izteicās 2005.gadā.

2007.gads: Kaut ko arī varētu pamainīt

“Četri gadi [prezidenta] amatā ir pārāk īss laiks. Manuprāt, mūsdienu Krievijā piecu, sešu vai septiņu gadu [prezidentūras termiņš] ir pilnībā pieņemams, tomēr pašu prezidentūru skaits gan būtu jāierobežo.

2008.gads: Putinu Krievijas prezidenta amatā nomaina Dmitrijs Medvedevs, pēc kura iniciatīvas tiek veikti konstitūcijas grozījumi, pagarinot prezidenta un parlamenta pilnvaru termiņus.

2013.gads: Mainīt ne tikai var, bet reizēm arī vajag

“Dzīve nestāv uz vietas un arī konstitucionālais process nevar tik uzskatīts par pilnībā pabeigtu un mirušu. Pamatlikuma korekcijas [..], protams, ir ne tikai iespējamas, bet reizēm arī nepieciešamas,” 2013.gadā pavēstīja Krievijas prezidents.

2013.gadā – gadu pēc savas trešās prezidentūras sākuma Putins panāk savus pirmos grozījums konstitūcijā, apvienojot Augstākās un Augstākās arbitrāžas tiesas, kā arī paplašina prezidenta pilnvaras prokuroru iecelšanā.

2020.gads: Laiks mainīt

Šā gada janvārī Putins ierosināja veikt konstitūcijas grozījumus, lai paplašinātu parlamenta pilnvaras, vienlaikus saglabājot spēcīgu prezidentālo sistēmu.

“Es ierosinu apspriest virkni konstitūcijas labojumu, ko es uzskatu par pilnībā pamatotiem un svarīgiem Krievijas turpmākai attīstībai kā tiesiskai valstij,” šomēnes uzsvēra par “mūžīgo” prezidentu nereti dēvētais Putins.

Precīzs plānot grozījumu sakarsts pagaidām nav zināms, tomēr sagaidāms, ka grozījumi, visticamāk, tiks apstiprināti ļoti ātri – jau šā gada pirmajā pusē.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu