Starp šī gada LZA vārdbalvu saņēmējiem arī eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga
Bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Senāts lēmis piešķirt četras jauno zinātnieku balvas pētniekiem par viņu pienesumu zinātnei, kā arī deviņas LZA vārdbalvas, par vienu no saņēmējiem izvēloties arī bijušo Latvijas prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu.

Vīķei-Freibergai pasniegs Friča Brīvzemnieka balvu par nozīmīgu ieguldījumu folkloras pētniecībā un monogrāfiju "The Singer of Songs". Savukārt Aleksejam Kuzminam piešķirs Edgara Siliņa balva fizikā par viņa radīto darbu kopu, Pāvelam Arsenjanam - Gustava Vanaga balva ķīmijā par jaunu sintēzes metožu izveidošanu un materiālu ķīmiju un pētījumiem medicīnas ķīmijā, bet Aleksandram Rapoportam - Heinricha Skujas balva bioloģijā par viņa darbu kopu.

Savukārt Jānim Kleperim piešķirs Artura Balklava balva par zinātnes popularizēšanu, organizējot pasākumu "Saules Kauss".

Tāpat Viļa Plūdoņa balvu literatūrzinātnē par ieguldījumu zinātnes nozares attīstībā saņems Māra Grudule, Paula Stradiņa balvu par ilggadīgu darbu ortopēdijas jomā un nozīmīgiem sasniegumiem ortopēdijas attīstībā Latvijā saņems Andris Jumtiņš, Arvīda Kalniņa balvu mežzinātnē, koksnes pētniecībā un pārstrādē pasniegs Ingeborgai Andersonei.

Savukārt Pēterim Zālītim pasniegs Kaspara Buša balvu meža ekoloģijā un mežkopībā par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas mežzinātnē un zinātniskajām iestrādnēm praktiskās mežsaimniecības vajadzībām.

Vienlaikus LZA vārdbalvas saņems arī trīs jaunie zinātnieki. Kaspars Pudžs saņems Ludviga un Māra Jansonu balvu fizikā, Renāte Melngaile - Mārtiņa Straumaņa un Alfrēda Ieviņa balvu ķīmijā, bet Mikus Puriņš saņems Emīlijas Gudrinieces balvu ķīmijā.

Savukārt četras jauno zinātnieku balvas saņems Virgīnija Vītola, Lūkass Tomass Lukašēvics, Terēze Stanka un Kaspars Zalāns.

Balvu pasniegšana notiks 2.aprīlī, Latvijas Zinātņu akadēmijas pavasara pilnsapulces laikā

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu