Vai bagātie dzīvo ilgāk par nabagajiem? (24)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Bagātākie cilvēki ir veselīgāki, mazāk slimo un dzīvo vidēji par deviņiem gadiem garāku mūžu nekā mazāk turīgie iedzīvotāji, secināts jaunā pētījumā par ekonomisko nevienlīdzību Lielbritānijā un ASV un tās ietekmi uz cilvēka dzīves ilgumu, vēsta ASV raidorganizācija CNN.

Londonas Universitātes koledžas pētnieki analizēja informāciju par vairāk nekā 25 000 cilvēku, kas vecāki par 50 gadiem, cenšoties prognozēt paredzamo laiku, kad šie cilvēki sāks saskarties ar būtiskām vecuma izraisītām problēmām.

Pētnieku komanda secināja, ka būtiskākais sociālekonomiskais faktors šajās prognozēs ir labklājība – turīgākiem cilvēkiem ir iespēja gandrīz papildu desmitgadi baudīt dzīvi bez grūtībām.

Sākot no 50 gadu vecuma, turīgākie vīrieši var rēķināties ar vēl 31 gadu dzīves bez būtiskām veselības problēmām.

Savukārt mazāk turīgie vīrieši 50 gadu vecumā var cerēt vien uz 22 vai 23 veselīgiem gadiem.

Tikmēr bagātajām un mazāk turīgajām sievietēm prognozētais bezrūpīgās dzīves periods pēc 50 gadiem veido attiecīgi 33 un 24 gadus.

“Prognozētais dzīves ilgums ir noderīgs veselības rādītājs, tomēr dzīves kvalitāte, cilvēkam novecojot, arī ir ļoti būtiska,” norādīja pētījuma vadošā autore Paola Dzaninoto.

Jaunajā pētījumā, ko veica pētnieku komanda no Eiropas un ASV universitāšu ekspertiem, tika izmantoti divu iepriekš veiktu pētījumu dati – viens tika veikts Lielbritānijā un tajā piedalījās 10 754 cilvēki, bet ASV veiktā pētījumā tika iesaistīti 14 803 respondenti.

Šis gan nav pirmais šāda veida pētījums, tomēr iepriekšējie galvenokārt koncentrējās uz paredzamo mūža ilgumu, nevis dzīves kvalitāti cilvēka mūža otrajā pusē.

2016.gadā veiktā pētījumā tika secināts, ka 1% finansiāli nodrošinātākie ASV dzīvojošie vīrieši var cerēt uz 15 gadus garāku mūžu nekā 1% maznodrošinātāko valsts iedzīvotāju. Sieviešu vidū šī atšķirība bija desmit gadi.

Tikmēr Lielbritānijā 2018.gadā veikts pētījums atklāja, ka nabadzīgie cilvēki dzīvo vidēji par desmit gadiem īsāku mūžu nekā turīgākie.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas pēdējiem pieejamajiem datiem, prognozētais vidējais mūža ilgums pasaulē 2016.gadā bija 72 gadi. Kopš 2000.gada prognozētais mūža ilgums ir palielinājies par 5,5 gadiem, kas ir straujākais pieaugums kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu